Hlavní obsah

Kuřáci si už nezapálí v restauraci ani ve Francii

PAŘÍŽ

Francie zakáže od 1. února příštího roku kouření na veřejných místech. V restauracích, barech, trafikách a podobných zařízeních bude zákaz platit od 1. ledna 2008. Oznámil to v neděli předseda francouzské vlády Dominique de Villepin s tím, že to neznamená zákaz kouření na ulicích.

Článek

V televizní debatě zdůvodnil toto opatření poukazem na 70 000 mrtvých, které si ročně ve Francii kouření vyžádá. Řekl, že ve srovnání s tím není snížení příjmů státní pokladny kvůli snížení prodeje tabákových výrobků žádný argument. Premiér dal najevo, že se nepočítá se zákazem konzumace alkoholu, i když připustil, že jde o velmi závažnou otázku.

Řekl, že dekret o zákazu kouření na veřejných místech přijme vláda v listopadu. Jeho součástí budou i sankce - pro provinilce se počítá s pokutou 75 eur (asi 2100 korun), pro dané zařízení bude pokuta dvojnásobná.

Budou-li chtít restaurace a podobná zařízení ve svých prostorách kouření umožnit, budou musit vybudovat oddělené, hermeticky uzavřené a odsáváním vybavené kuřárny, ve kterých se nebude obsluhovat.

Opatření je dalším článkem dlouhé kampaně vlády za omezení kouření v zájmu snížení úmrtnosti na rakovinu. Vláda už v minulých letech několikrát zdražila tabákové výrobky, což vedlo ke snížení jejich prodeje skoro o třetinu. Villepin dnes řekl, že o dalším zdražení není rozhodnuto.

Zvláštní parlamentní komise, která možnosti a dopady zákazu zkoumala, tento týden vládě navrhla zakázat kouření na všech veřejných místech bez výjimky od 1. září. Vláda po konzultacích se všemi zainteresovanými stranami přijala rozhodnutí, které je svým způsobem kompromis. Pro úplný zákaz kouření na pracovištích a na veřejných místech se v průzkumech vyslovuje 70 až 80 procent Francouzů.

Kouření na veřejnosti je v Evropě zakázáno například v Irsku, Itálii, Švédsku nebo Španělsku. V českém parlamentu návrh na zákaz kouření v restauracích několikrát neprošel. V důsledku kouření ročně umírá 18 000 Čechů, na následky pasivního kouření zemře dalších 1500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám