Hlavní obsah

Sestra na berlínské klinice podezřelá ze zabití 131 pacientů

Právo, DPA, vpl

Berlínská nemocnice Charité, největší univerzitní klinika v Evropě, prošetřuje až 131 úmrtí pacientů pro podezření, že je usmrtila 54letá zdravotní sestra označovaná médii za Anděla smrti. Ta se už přiznala k dvojnásobné vraždě.

Článek

"Sestra se už přiznala, že při službě na jednotce intenzivní péče zvýšenou dávkou léků zabila v polovině srpna a počátkem října dva pacienty, nevyléčitelně nemocné muže ve věku 62 a 77 let," potvrdil Gert Baumann, šéf Centra interní medicíny. Dodal, že oba případy byly beznadějné, oba muži by nejspíš nepřežili další dva týdny, protože jim selhávalo srdce.

Dvojnásobnou vraždu odhalil službukonající lékař, který ještě jednou ověřil příčiny podezřele náhlého skonu obou pacientů. "Je nám velmi líto toho, co se stalo, a jsme velmi šokovaní," prohlásil ředitel nemocnice Behrend Behrends. Dodal, že sestra pracovala na oddělení přes deset let, vždy se starala o nejvážněji nemocné a kolegové si jí velmi vážili.

"Prokuratura se zabývá všemi 131 případy úmrtí, k nimž došlo během služby této sestry od června 2004," potvrdil mluvčí úřadu veřejného žalobce Michael Grunwald.

Vyšetřovatelé připomínají, že podle dosud zjištěných poznatků ani jedna z obětí o podání smrtelného množství léků nepožádala. Podle psychologů bývají motivy "andělů smrti" téměř vždy spojeny s jejich osobními problémy a pracovním stresem a vyčerpáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám