Hlavní obsah

Gyurcsányova vláda má důvěru, Maďaři jdou protestovat

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Maďarská vláda premiéra Ference Gyurcsánye v pátek podle očekávání vyhrála hlasování o důvěře v parlamentu. Kabinet podpořilo 207, proti bylo 165 poslanců. Na Kossuthově náměstí v Budapešti se nyní schází demonstrace, již na odpoledne svolala opozice. Momentálně tam podle agentur čeká zhruba 15 tisíc lidí.

Článek

Gyurcsányovi socialisté a jejich spojenci z řad Svobodných demokratů disponují celkem 210 z 386 křesel ve sněmovně. Kabinet tak může i po prohře v nedělních místních volbách pokračovat ve svém programu úsporných reforem.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány  se před hlasováním o důvěře opět  voličům ospravedlnil za to, že nemluvil před dubnovými volbami pravdu. "Namlouvali jsme voličům, že problémy se vyřeší sami od sebe. Neřekli jsme, že rovnováha státního rozpočtu je vážně narušena a rozpočet je neudržitelný," uvedl premiér v projevu před poslanci maďarského parlamentu.

Gyurcsány se znovu omluvil

Gyurcsány se omluvil také za neslušná slova, která použil při svém květnovém projevu před poslanci socialistické strany, kde přiznal, že před volbami voličům lhali. [celá zpráva] Zveřejnění tohoto projevu vyvolalo v Maďarsku vlnu protestů, které v ulicích Budapešti přerostly v násilnosti. [celá zpráva]

Když Gyurcsány požádal poslance, aby hlasovali o vyslovení důvěry jeho vládě, [celá zpráva]  učinil tak jako první maďarský premiér od změny režimu v roce 1990. "Pouze vláda, která cítí podporu parlamentu může provést potřebné ekonomické reformy," uvedl.

Předseda vlády přiznal, že Maďarsko čeká velmi těžký rok. "V roce 2007 dojde k poklesu reálných mezd o dvě až tři procenta. Po létech zvyšování mezd, musíme nyní tento proces zastavit. Rok 2008 bude rokem stabilizace a od roku 2009 budeme opět cítit ekonomický vzestup," přislíbil.

Gyurcsány kritizuje opozici

Gyurcsány ostře odsoudil opoziční lídra Viktora Orbána za to, že přenáší politiku do ulic. "Kdo se dere do vlády, musí mít program. Program opozice plný slibů je zcela nereálný a znamená hospodářský krach," upozornil. Podle premiéra parlamentní menšina v zájmu získání moci útočí proti ústavnímu pořádku v zemi.

"Opozice zpochybňuje právo parlamentu vyslovit důvěru vládě. Otázka nyní stojí tak, zda podlehneme vydírání, výhrůžkám a ulici. Není to o osobě premiéra. Je to boj demokratů a odpůrců ústavní demokracie" uvedl. Podle Gyurcsánye Orbán zastrašuje parlament a chce dosáhnout vypsání předčasných voleb.  

Orbánova strana FIDESZ svolala na páteční odpoledne masovou demonstraci před budovou parlamentu, kde se očekává několik sto tisíc lidí. [celá zpráva] Orbán varoval, že demonstrace budou pokračovat až do pádu vády.  

Reklama

Související témata:

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám