Hlavní obsah

O termínu rozšíření Schengenu se rozhodne v prosinci

LUCEMBURK

O definitivním termínu rozšíření schengenského prostoru pro volný pohyb osob rozhodne Evropská unie až v prosinci. Plyne to ze čtvrteční schůzky ministrů vnitra zemí EU. Nové členské země do něj měly vstoupit v říjnu 2007, vázne však zavádění databáze. Nové země odklad odmítají.

Článek

Ministři vnitra se ve čtvrtek shodli, že Schengenský informační systém druhé generace (SIS II), nezbytný pro rozšíření schengenského prostoru na nové členské země, bude připraven až v červnu 2008. Podle komisaře pro justici a vnitro Franka Frattiniho by se nové země mohly připojit do konce roku 2008. Protože nové země s odkladem nesouhlasí, Portugalsko před dvěma týdny navrhlo zmodernizovat dosud používaný Schengenský informační systém SIS I a rozšířit jej na nováčky do podzimu příštího roku.

Český ministr vnitra Ivan Langer v Lucemburku zdůraznil, že Praha trvá na dodržení slíbeného termínu, a ujistil, že na něj bude připravena. Odmítl námitky komise, že by ČR zaostávala v přípravách, podle něj jde o nepřesné informace staré půl roku. [celá zpráva] Praha podporuje portugalský návrh i přesto, že bude znamenat další náklady "několika desítek miliónů korun". Podle něj však jde o poměrně malou částku v poměru k celkovým nákladům. Kvůli zpoždění by navíc 600 pohraničních policistů muselo dál střežit přechody.

Pro portugalskou variantu se vyslovily ČR, Slovinsko, Maďarsko a Slovensko, ale pochyby dalo například najevo Polsko, které je ochotno rok posečkat. Pobaltské země zůstaly neutrální. Evropská komise se staví k návrhu chladně. Frattini uvedl, že by šlo jen o přechodné řešení, a zdůrazňoval přípravu nového SIS II. Novým zemím nabídl, že by komise mohla ustavit "fond pro rozšíření" a mohla by zvýšit svůj podíl na financování SIS II z 50 procent na 75. ČR spolu s dalšími visegrádskými státy a se Slovinskem již dříve požadovaly finanční kompenzace za náklady spojené s odkladem Schengenu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám