Hlavní obsah

Blair zahájil své "dlouhé sbohem"

MANCHESTER

Britský ministerský předseda Tony Blair v úterý ve svém posledním projevu ve funkci k výroční konferenci Labouristické strany nastínil jak svůj politický odkaz, tak radikální program pro stranu na příští desetiletí. Začalo tím několik měsíců dlouhé období, které si vyhradil na odchod a kterému se v Británii říká "Blairovo dlouhé sbohem".

Článek

Blair ve svém projevu uvedl, že až do závěru svého působení v úřadu se bude ze všech sil snažit pomoci míru mezi Izraelem a Palestinci se stejnou vervou, s jakou se věnoval zajištění míru v Severním Irsku.

Zdůraznil také, že terorismus není jev, který začal po válce v Iráku, ale narůstal po desetiletí před tím. Blair řekl, že boj proti teroristům není válka, kterou si on vybral nebo chtěl vést, ale je to válka, před kterou se nelze schovat. Vyhnout se jí by znamenalo jen problém odložit do budoucnosti, kdy bude ještě složitější ho řešit.

Připomněl, že obětí islamistických teroristů jsou především muslimové, a zdůraznil, že nejde o válku Západu proti islámu. "Není to válka mezi civilizacemi, ale válka o civilizaci," řekl a zdůraznil, že právě proto musí Západ dbát na to, aby se nevzdával svých hodnot.

Blair podpořil Browna

Blairovým hlavním cílem podle jeho vlastních slov nyní je, aby strana po třech vítězství v parlamentních volbách pod jeho vedením vyhrála i příští volby. Blair také podpořil svého nejpravděpodobnějšího nástupce, ministra financí Gordona Browna.

Už při příchodu na konferenci přivítaly Blaira a jeho ženu Cherie mohutné ovace. Labouristé, i když mnozí o Blairově politice pochybují nebo vůči němu mají v některých ohledech výhrady, se rozhodli ukázat Blairovi i Británii, že oceňují svého zatím nejúspěšnějšího vůdce.

Tony Blair by měl odstoupit z funkce během následujících 12 měsíců.

Reklama

Související články

Blaira by mohl nahradit Reid

Energické řízení britské politiky po odhalení teroristů plánujících útoky na letadla vylepšilo šance ucházet se o post britského premiéra ministrovi vnitra...

Blair odejde z funkce do roka

Britský ministr životního prostředí David Miliband v úterý uvedl, že očekává odchod Tonyho Blaira z funkce premiéra v příštím roce. Je to poprvé, co se některý...

Blair odejde z funkce do dvanácti měsíců

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek potvrdil, že odstoupí v příštích dvanácti měsících. Přesné datum však neuvedl, i když ho po něm požadují poslanci z jeho...

Výběr článků

Načítám