Hlavní obsah

Papež se setkal s islámskými vyslanci, odmítl násilí

ŘÍM

Papež Benedikt XVI. se v pondělí ve svém sídle v Castelgandolfu u Říma sešel se zástupci islámských zemí, s cílem otupit ostří napětí mezi muslimy a křesťany po jeho projevu v Řezně. Přišlo 21 zástupců arabských zemí a Ligy arabských zemí i představitelé islámských organizací v Itálii. Z pozvaných chyběl jen zástupce Súdánu.

Článek

Muslimové byli pobouřeni citací slov byzantského císaře ze 14. století Manuela II. Paleologa, že islám přinesl samé "špatné a nelidské věci".  Po papežovi žádali jasnou omluvu. Vysvětlení, že šlo o citaci, která nevyjadřuje papežův osobní názor, jim nestačilo.

"Dnes bych rád zdůraznil svůj úplný a hluboký respekt ke všem muslimům," řekl papež v krátké řeči k vyslancům. Volal též po "upřímném dialogu plném vzájemného respektu". Dodal, že křesťané a muslimové musí odmítnout všechny formy násilí.

Citát Manuela II. Paleologa "Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem."

Německý týdeník Focus ovšem tvrdí, že papež si byl vědom kontroversnosti svého řezenského projevu. Citaci Manuela II. Paleologa zařadil navzdory radám pracovníka římské kurie, který dostal nástin přednášky k posouzení, aby citaci vypustil. Papež však prý považoval citát za opodstatněný jako součást snahy o kritický dialog.

"Nikdy se netajil tím, že mu jde o pravdu, a už ne tolik o to, co to vyvolá," cituje Focus zdroj z Vatikánu. Hned několik znalců poměrů ve Vatikánu vyjádřilo pochybnost nad tím, že se sporný citát dostal do projevu jen díky nepozornosti, a připomínají, že papež se tématem vztahů mezi náboženstvími, násilím a rozumem zabývá dlouhodobě a intenzívně.

Muslimy papež pobouřil a i v Evropě byl jeho výrok hodnocen často jako sporný, což překvapilo předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa: "Byl jsem rozčarován, že nebylo více evropských vůdců, kteří by řekli, že má papež právo vyjádřit svůj pohled. Problémem nejsou výroky papeže, ale reakce extremistů."

Reklama

Související témata:

Související články

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě...

Papež lituje svých slov o islámu

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Papež se osobně omluvil za své výroky

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění...

Výběr článků

Načítám