Hlavní obsah

České firmy podepsaly v Omsku smlouvy za 6 miliard Kč

– OMSK

Zástupci českých firem podepsali v neděli v ruském Omsku smlouvy na zakázky v hodnotě asi šest miliard korun. Největší z nich je kontrakt na dodávku linky na výrobu bioetanolu za asi 150 miliónů eur (asi 4,275 miliardy Kč). Dodavateli jsou firmy Alta a Chemoprag.

Článek

Obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě Bohuslav Strejc řekl, že jde o jednu z největších českých zakázek v Omsku. V úvahu připadá i výstavba dalších dvou linek v Rusku.

Čeští podnikatelé navštívili ruskou gubernii Omsk v rámci dvanáctidenní zahraniční cesty prezidenta Václava Klause. Rusko je jeho první zastávkou; dále má v plánu návštěvu Mongolska, Číny, Vietnamu a Singapuru. Také v těchto zemích bude jednání o ekonomické spolupráci jedním z hlavních bodů programu.

V Omsku v neděli podepsaly zakázky také další firmy. Společnost Sklostroj Turnov se zavázala dodat v roce 2008 technologie pro závod na výrobu obalového skla. Hodnota projektu činí asi 45 miliónů eur (asi 1,282 miliardy korun).

Zakázka i na krematorium

České firmy rovněž podepsaly smlouvu na dodávku strojního vybavení pro omskou třídírnu komunálního odpadu, jejíž hodnota činí asi 12 miliónů eur (342 miliónů Kč) a na dodávku zařízení na výrobu stožárů a kovových konstrukcí za deset miliónů eur (285 miliónů korun). Jednalo se také například o dodávce vybavení městského krematoria či o dodávkách obráběcích strojů pro strojírenský podnik v omské oblasti.

Obchodní výměna mezi Českem a Ruskou federací stále roste a jen v loňském roce se zvýšila o 62 procent na 5,9 miliardy dolarů. Český vývoz vzrostl o 55 procent na 1,4 miliardy dolarů a dovoz ruského zboží o 64 procent na 4,5 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám