Hlavní obsah

Při havárii německého rychlovlaku zemřelo 25 lidí

Pětadvacet lidí zemřelo při nehodě rychlovlaku v Německu. Nejpravděpodobnější příčinou je selhání lidského faktoru.

Článek

Na testovací trati rychlovlaků v německém Elmslandu zemřelo při nehodě 25 lidí, v pátek odpoledne se hovořilo jen o 15 obětech. Pravděpodobnou příčinou nehody je selhání lidského faktoru, uvádí server Spiegel.de.

Zatím se spekuluje o důvodu, proč vlak narazil do dílenského vozu. Buď neměl rychlovlak povolení a strojvedoucí přesto vyjel, nebo neměl být pracovní vůz v té době na trati. Technickou poruchu firma IABG vyloučila.

"Tato nehoda nás hluboce zasáhla a co nejrchleji vyšetříme její příčiny," řekl šéf společnosti Rudolf Schwarz. 

Létající vlak jezdí přes 400 km/h

Transrapid nazývaný též "létající vlak" se pohybuje po samostatném nadúrovňovém tělese rychlostí až přes 400 kilometrů v hodině. Dopravní systém je založen na bezkolovém a bezdotykovém klouzání po magnetickém "polštáři", který vzniká působením elektromagnetů mezi vlakem a pevným vodícím tělesem. Magnety zdvihnou stroj asi centimetr nad povrch a vlak "pluje" bez tření těsně nad dráhou.

Vlak vyvíjejí už několik desítek let německé koncerny Thyssen a Siemens, komerčně úspěšné však byly jen v Číně. Tam byla vybudována třicetikilometrová trasa, která od roku 2003 spojuje šanghajské letiště s centrem města.

V Německu existuje zatím jen zkušební trasa vybudovaná poblíž hranic s Nizozemskem. Právě na ní došlo k nynější nehodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám