Hlavní obsah

Papež pozval muslimské vyslance k rozhovorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN/ISLÁMABÁD

Papež Benedikt XVI. pozval do Vatikánu vyslance muslimských národů k audienci a rozhovorům s cílem otupit ostří vzájemných vztahů. Muslimy pobouřila jeho citace výroku byzantského vladaře Manuela II. Paleologa, který odsuzoval násilí, jež přinesl prorok Mohamed. Proti papežovi v pátek kázali duchovní v mešitách. V Pákistánu i v Palestině se konaly demonstrace odsuzující papeže.

Článek

Hovory s muslimskými vyslanci by se v pondělí měly uskutečnit v papežově letní residenci v Castelgandolfu u Říma. Papež se na nich pokusí vysvětlit, že jeho výrok byl dezinterpretován, že on jen citoval dobově podmíněný výrok Manuela II. Paleologa ze 14. století: "Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem." [celá zpráva]

Papež třikrát zdůraznil, že se nejedná o jeho vlastní názor. Vyjádřil také "hlubokou úctu" k islámu.  [celá zpráva] Muslimové však chtějí jednoznačnou omluvu.

Íránský zastupitel ve Vatikánu Ahmad Faihma papežovo pozvání označil za pozitivní signál: "Vím, že tyto rozhovory zlepší vztahy s islámským světem."

Protesty muslimů pokračují, chtějí papeže ukřižovat

Egyptský duchovní Júsuf Karadáví, který působí v Dauhá, v televizi obvinil papeže, že urazil všechny muslimy a že by měl být opatrnější, než se dotkne víc než miliardy věřících.

V Islámábádu poslanec za fundamentalistickou stranu Džamíjate ulemáe islám prohlásil, že "kdyby papež přijel, byl by ukřižován". Po poledních modlitbách před mešitami protestovali proti papeži věřící ve velkých pákistánských městech, Karáčí, Láhauru, Péšávaru a Multánu. 

V palestinském Ramalláhu se sešlo k protestu proti papeži 2000 lidí. Z tlampače na jedoucím nákladním voze se ozývaly popěvky zesměšňující hlavu katolické církve a volání, "papeži, neznáš dějiny".

Reklama

Související témata:

Související články

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě...

Papež lituje svých slov o islámu

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Papež se osobně omluvil za své výroky

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění...

Výběr článků

Načítám