Hlavní obsah

Polská koalice se rozpadla, prezident odvolal populistu Leppera

VARŠAVA

Polský prezident Lech Kaczyňski odvolal v pátek dosavadního místopředsedu vlády a ministra zemědělství Andrzeje Leppera, který vede populistické hnutí Sebeobrana. Tím se rozpadla koalice. Prezident jednal na přání svého bratra Jaroslawa Kaczyňského, jenž je premiérem. Prezident současně jmenoval zpět do funkce ministryně financí Zytu Gilowskou, která musela rezort opustit v červnu kvůli obvinění ze lži v souvislosti s její minulostí.

Článek

O odvolání Leppera požádal premiér, protože šéf populistické Sebeobrany odmítal návrh státního rozpočtu na příští rok. Kritizoval i posílení polského kontingentu v Afghánistánu, o němž stran Právo a spravedlnost nejednala se svými menšími koaličními partnery. [celá zpráva] Lepper hrozil, že z koalice vystoupí a vyvolá předčasné volby.

"Rozhodl jsem se požádat prezidenta, aby odvolal Andrzeje Leppera," uvedl premiér ve čtvrtek večer. Dodal, že se vrátil "ke  své staré praktice rozsévání svárů".

Populista Lepper, který dříve organizoval protesty zemědělců, blokujících silnice, se bránil, že vláda s ním nekonzultuje klíčová rozhodnutí: "Oni nebudují, ale boří. Souhlasí jen s lidmi, kteří před nimi klečí na kolenou."

Lepperovo odvolání dostává vládní koalici existující jen čtyři měsíce [celá zpráva] do krize. Nepodaří-li se zajistit vládě většinu v parlamentu, budou se zřejmě konat předčasné volby. Vhodným termínem by podle některých politiků byl 26. listopad, kdy se uskuteční plánované druhé kolo komunálních voleb.

Další koalice by stála na přeběhlících

Kaczyňski se pokusí ustavit v parlementu další koalici, která by měla většinu. Zůstala by v ní ultrakonzervativní Liga polských rodin. Dále chce využít přeběhlíků od Sebeobrany a členů další malé partaje, Strany polských rolníků. Může se obrátit i na opoziční Polskou lidovou stranu nebo Občanskou platformu, která doposud spolupráci s Kaczyňským odmítala. Vláda potřebuje podporu 231 ze 460 poslanců Sejmu. Pro rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb je ale nutné více hlasů.

 "O rozpuštění parlamentu se bude jednat jen tehdy, nezískáme-li většinu," prohlásil premiér před novináři. Dodal, že nové koaliční vyjednávání již začalo. Podle polských analytiků mají obě možnosti, jiná většina pro vládu i předčasné volby, stejné šance na realizaci.

Reklama

Související články

Polsku vládnou bratři Kaczyńští

Novým polským premiérem se stal v pondělí Jaroslaw Kaczyński, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Do funkce ho jmenoval prezident a jeho dvojče...

Nová polská vláda složila přísahu

Nová polská vláda pod vedením Jaroslawa Kaczyńského ze strany Právo a spravedlnost (PiS) v pátek v poledne složila přísahu do rukou prezidenta Lecha...

Výběr článků

Načítám