Hlavní obsah

Maďarský parlament v obležení

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Před budovou maďarského parlamentu na budapešťském náměstí Lajose Kossutha demonstrovalo ve středu večer přes 15 tisíc lidí. Podařilo se jim překonat první zátarasy a od budovy parlamentu je dělí už pouze kovový plot a kordon policistů. Policie se posílila a budovu už chrání přes 600 policistů. K místu se blíží také vodní dělo.

Článek

Policisté už museli zasahovat proti mladíkovi, který se pokusil zapálit rakev umístěnou na náměstí, která symbolizuje konec Gyurcsányovy vlády. V Budapešti panují obavy z dalších násilností, jaké se odehrály uplynulé dvě noci a vyžádaly si stovky zraněných a značné materiální škody. Úřady mají informace, že skupiny výtržníků ve středu vykupovaly po celém městě baseballové pálky. Policie proto večer v ulicích Budapešti prohledala několik automobilů, které se jim zdáli podezřelé.

Ministr spravedlnosti a policie József Petrétei přiznal, že uvažuje o vydání zákazu vycházení, aby tím zabránil násilnostem, které se odehrávají v nočních hodinách. Premiér Ferenc Gyurcsány zatím tuto možnost zamítl.

Hrozba bomby přerušila vysílání

Policie musela ve středu večer vyklidit sídlo maďarské soukromé televize HIT TV kvůli ohlášené bombě. Televize blízká opozici musela podle AFP přerušit své vysílání právě v době, kdy se na její obrazovce měl ve zpravodajském pořadu objevit bývalý premiér a opoziční vůdce Viktor Orbán.

HIR TV vysílala v noci z pondělka na úterý v přímém přenosu rabování demonstrantů v budapešťském sídle maďarské státní televize. Její šéf následně zabránil reportérům konkurenční stanice ve vstupu do zdevastovaného sídla státní televize s odůvodněním, že se novináři HIR TV chovali "stranicky a hanebně".

Gyurcsány má podle demonstrantů vrátit plat za čtyři roky

Před budovou maďarského parlamentu na Kossuthově náměstí v Budapešti se i ve středu shromažďovaly davy demonstrantů požadujících odstoupení premiéra Ference Gyurcsánye. Místní lidé očekávají zhruba stejnou účast jako v úterý, kdy se podle údajů policie zúčastnilo protestů zhruba deset tisíc lidí.

"Gyurcsány by měl vrátit mzdu za čtyři roky, když nic nedělal," navrhla z tribuny před parlamentem postarší žena a dav ji odměnil bouřlivým potleskem. "Je to ostuda. Myslím si, že když teď vláda neodstoupí, tak už se v téhle zemi může stát leccos," řekl jeden z účastníků akce, kterého pobuřuje, jak velký počet lidí s univerzitním vzděláním pracuje na tom, aby zkreslili ekonomické výsledky země a přikrášlené je posílali do Bruselu.

V Budapešti se už demonstruje od nedělního zveřejnění nahrávky květnového projevu premiéra, v němž Gyurcsány přiznal předvolební lhaní vlády o skutečném stavu ekonomiky země.

Davy protestujících Maďarů stále požadují demisi premiéra, který však odmítá odstoupit. Předseda Maďarského národního výboru Tamás Molnár proto ve středu vyzval všechny obyvatele země, ale také odbory a sdružení zemědělců, aby se připojili k protestům a pomohli sesadit nynější vládu. "Revoluce může vyhrát jenom tehdy, když ji bude podporovat většina společnosti," prohlásil Molnár. Zároveň vyzval účastníky demonstrací, aby se zdrželi jakýchkoli násilností, protože se tak veřejné mínění může obrátit proti nim.

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám