Hlavní obsah

V ukrajinském dole zemřelo 13 horníků

KYJEV

Třináct horníků zahynulo a více než 60 jich bylo zraněno při úterním výbuchu v dole na východě Ukrajiny. Informovalo o tom ministerstvo pro mimořádné situace s tím, že záchranná operace ukončena.

Článek

"Třináct havířů přišlo o život. Ostatní byli vyvedeni na povrch. Pátrací operace skončila," informovala podle agentury Reuters mluvčí ministerstva Olena Chlysjuková. Podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace nastala nenadálá exploze směsice uhelného prachu a metanu v hloubce 1087 metrů pod zemí na šachtě Zasjaďko v Doněcké oblasti.

Ranní informace uváděla jedenáct obětí. "Do 9:30 (8:30 SELČ) bylo nalezeno 11 mrtvých, dalších 10 havířů bylo zraněno," praví se v prohlášení ministerstva. "O osudu 28 horníků není zatím nic známo."

Počáteční zprávy ruských tiskových agentur informovaly o 43 hornících, které uvěznil pod zemí výbuch.

V srpnu 2001 zahynulo na témže dole při explozi více než 50 havířů. Obdobný výbuch na šachtě v červenci 2002 jich připravil o život více než 20.

Doly v této bývalé sovětské republice jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Je v nich vysoká koncentrace metanu, nemají dostatek financí na modernizaci a jsou zde často porušována pravidla bezpečnosti práce. 

V Kazachstánu zahynulo pod zemí 32 havířů

Nejméně 32 horníků přišlo o život při neštěstí v uhelném dole v Karagandské oblasti na východě Kazachstánu. Tři havíři utrpěli zranění a dalších osm se pohřešuje. Informovalo o tom ministerstvo pro mimořádné situace. Neštěstí způsobil výbuch metanu a následný požár na šachtě V.I. Lenina, uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na představitele společnosti Mittal Steel Temirtau, která důl vlastní.

V té době bylo pod zemí v hloubce více než 500 metrů 374 havířů a přímo na místě neštěstí pracovala opravářská četa. Podle mluvčího ministerstva pro mimořádné situace se více než 300 havířů dostalo z dolu vlastními silami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám