Hlavní obsah

Gyurcsány nařídil tvrdý zásah proti demonstrantům

Právo, Novinky, BBC, Ivan Vilček
BUDAPEŠŤ

Razantní zákrok požaduje maďarský premiér Ferenc Gyurcsány po pondělních nočních demonstracích, při nichž bylo zraněno 150 lidí. Mezi zraněnými byli hlavně policisté, z nichž jeden je ve vážném stavu, lékaři mu z hlavy mu vyndali střepinu. Při úterním mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu Gyurcsány prohlásil, že nařídil policii obnovit pořádek "všemi prostředky".

Článek

"Ulice nepřináší řešení, místo toho vyvolává konflikty a krize," uvedl Gyurcsány pro maďarskou tiskovou agenturu. Podle premiéra svoboda projevu neospravedlňuje násilnosti.

Premiér vyzval všechny politické strany, aby nepodporovaly extremisty, kteří stojí za nočními incidenty. "Byla to nejdelší a nejčernější noc od změny režimu v roce 1990. Musíme ten konflikt zvládnout a předejít krizi," uvedl premiér a dodal, že maďarská policie není dostatečně připravena na násilnosti v takovém měřítku.    

Maďarský parlament v úterý téměř jednohlasně schválil prohlášení proti násilí. Proti byli pouze dva poslanci a dva se zdrželi hlasování. "Úkolem všech parlamentních stran je udržet ústavní pořádek. Naše země potřebuje pořádek, klid, pravdomluvnost, upřímnost a čestnost. Vyzýváme občany, aby odmítli násilí," uvádí se v prohlášení.

V pondělí se na demonstraci sešlo na 10 000 lidí. V úterý dopoledne na náměstí před parlamentem zůstalo na 50 demonstrantů. Před budovu parlamentu umístili demonstranti rakev s nápisem: "Pohřbíváme Gyurcsányovu vládu. Pro vás neexistuje vzkříšení".

Opozice žádá demisi vlády

Největší opoziční strana, pravicový FIDESZ, však sdělila, že bude bojkotovat jednání parlamentu. Za násilné události je podle opozice zodpovědný premiér Gyurcsány. Požaduje demisi vlády.  FIDESZ naznačil, že určitou roli ve vyvolání násilností mohli sehrát také příslušníci tajné služby. 

Prezident László Sólyom zatím nevyzval Gyurcsánye k abdikaci, ale v první reakci na události poukázal na morální odpovědnost premiéra.

"V neděli v noci jsem strávil tři minuty přemýšlením o tom, zda bych měl rezignovat a jestli má důvod k odstoupení. Závěr je, že absolutně ne," řekl agentuře Reuters Gyurcsány. "Je třeba pokračovat v nezbytných reformách a urychlit je," prohlásil před novináři v parlamentu.

Po útrením zasedání rady maďarský eurokomisař László Kovács varoval, že nepokoje ohrožují budoucnost a stabilitu země.

Premiér zatím má podporu své socialistické strany MSZP i koaličního Svazu svobodných demokratů (SZDSZ).

Demonstrace i v úterý večer

Před budovou parlamentu na Kossuthově náměstí se také v úterý večer sešlo několik tisíc demonstrantů. Po večerních hodin policie nezaznamenala žádné násilnosti.

Šéf opozice Viktor Orbán prohlásil, že komunální volby, které se v Maďarsku konají prvního října, budou také referendem o současné vládě. "Už nyní je jasné, že Gyurcsányova vláda nemůže prosadit ekonomická opatření, které avizovala," vedl na mimořádné tiskové konferenci.  

150 zraněných na desetitisícové demonstraci

Při nočních nepokojích se pravicoví demonstranti přesunuli od parlamentu k budově televize, kterou načas okupovali a přerušili na 80 minut i její vysílání. Před budovou zapálili několik aut, vytrhali lavičky a převrátili popelnice. Policie použila slzný plyn a vodní děla, přesto se jí podařilo  náměstí vyklidit až ve čtyři hodiny ráno. Při zásahu byli zraněni 102 policisté, které deset tisíc demonstrantů jasně přečíslilo. [celá zpráva]

Demonstranti požadovali demisi vlády kvůli Gurscányho květnovému  internímu prohlášení, že vláda dva roky voličům lhala a ničeho nedosáhla. Premiér to sdělil svým spolustraníkům na uzavřeném zasedání, v neděli však záznam jeho prohlášení odvysílal maďarský rozhlas. [celá zpráva]

Společnost je rozdělena

Podle bleskového průzkumu mezi 500 lidmi, který v pondělí provedla společnost Szonda Ipsos, 43 procent dotázaných soudí, že by premiér měl odstoupit. Podle 47 procent by měl Gyurcsány zůstat ve funkci, deset procent se nepřiklonilo ani k jednomu z názorů

Požadavky maďarských demonstrantů

- vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, která by prošetřila dosavadní činnost vlády

- po dobu vyšetřování by měl být majetek čelních představitelů státu zablokovaný

- stažení europoslanců a zvolení nových

- Maďarsko má patřit Maďarům, nikoliv zahraničním monopolům

Požadavky zveřejnil v říjnu 2006 zástupce protestujících, předseda Hnutí 64 žup László Toroczkai.

Reklama

Související články

V Maďarsku zvítězila levice

Příštím maďarským premiérem bude opět kandidát Maďarské socialistické strany (MSZP) Ferenc Gyurcsány (45). Socialisté totiž zvítězili i v nedělním druhém kole...

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám