Hlavní obsah

Papež se osobně omluvil za své výroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění a reakcí, které jeho slova vyvolala v islámském světě.

Článek

Papež během své přednášky na univerzitě v německém Řezně promlouval o filozofických a historických rozdílech mezi islámem a křesťanstvím a vztahem mezi vírou a násilím. Při té příležitosti citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa (1350 -1425), který uvedl, že prorok Mohamed přinesl světu jen "zlo a nelidskost".

Papežovu omluvu naleznete zde.

Tato slova velmi pobouřila celý islámský svět. V mnoha zemích vypukly velké demonstrace. Na mnoha místech byly zaznamenány útoky na kostely. Například na západním břehu Jordánu vypálili protestující muslimové dva kostely, ani jeden z nich však nebyl katolický.

Za výroky se již v sobotu omluvil Vatikán slovy vatikánského státního sekretáře Tarcisia Bertoneho. To však muslimům nestačilo a požadovali osobní omluvu papeže. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám