Hlavní obsah

Čtyři mrtví při nehodě českého autobusu v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SCHREMS

V neděli ráno havaroval český autobus nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd. V autobuse zahynuli čtyři lidé a dalších 45 utrpělo různá zranění. Jeden člověk vyvázl z nehody bez zranění. Záchranné práce stěžovala mlha v místě nehody.

Článek

Nehoda se odehrála krátce po páté hodině ranní nedaleko česko-německé hranice. Autobus sjel z dosud nevyjasněných důvodů ze silnice a převrátil se v příkopu. Autobus převážel pacienty psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku z pobytu v Chorvatsku.

Podle první výpovědi řidiče autobusu, který se podle informací policie vracel z Chorvatska, ho zatlačilo ke straně vozovky předjíždějící osobní auto. Rakouský policista na místě nehody však řekl, že v době nehody byla na silnici mlha. Řidič autobusu se podle něj zřejmě lekl srny, která stála na kraji vozovky, a strhl řízení. Možnost účasti osobního vozu policista nepotvrdil.

Autobus se dostal do smyku, narazil do stromu a zřítil se ze čtyřmetrového svahu,  Autobus se dostal do smyku, narazil do stromu a zřítil se ze čtyřmetrového svahu, kde zůstal ležet na střeše.

V autobusu byli postižení

Zájezd, kterého se účastnilo 38 mentálně postižených klientů ústavu a devět osob jako doprovod, pořádala cestovní kancelář Way1 z Klatov, která se dlouhodobě specializuje na výlety postižených lidí. Rekreanti se vraceli z ostrova Luka nedaleko Zadaru, odkud vyjeli v sobotu večer.

Ředitel stodského sociálního ústavu Jaromír Bednář řekl, že nemá zatím přesné informace, kdo přesně utrpěl jaké zranění a kdo zemřel. Doplnil, že klienti ústavu s lehčím a středním mentálním postižením jezdí k moři pravidelně.

Autobus značky Bova patří firmě Kusbus. Její spolumajitel František Kus řekl, že autobus řídil jeho jednatřicetiletý syn. Je to podle něj zkušený řidič, který spolu s dalšími dvěma řidiči do Chorvatska jel už v pátek, takže měli dostatek času na odpočinek před cestou do Česka. Řidič vyvázl bez zranění. Autobus byl podle Kuse v dobrém technickém stavu.

Na místě nehody zasahovalo 95 hasičů s 20 vozy, ošetření poskytlo obětem nehody 100 záchranářů. Čechům se dostalo ošetření do 47 minut od nehody.

Šéf Jihočeské záchranné služby odjel do Gmündu, kde organizuje přesuny zraněných pacientů do Česka. Jeden člověk již byl vrtulníkem přepraven na české území, druhý je sanitkou přepravován do Českých Budějovic. Na hranicích stojí další sanitky, které mohou převézt další zraněné.

Havárie českých autobusů v cizině od roku 2001

30. října 2001 (Německo) - Poblíž německého města Heilbronn narazil český autobus do nákladního auta jedoucího před ním. Při nehodě zahynul řidič autobusu a 20 cestujících bylo zraněno.

7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus na lince ze Spišské Nové Vsi do Brna narazil do návěsu nákladního auta, který se předtím uvolnil a přejel do protisměru.

25. června 2004 (Slovensko) - Dva mrtvé a 36 zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu s dětským zájezdem v obci Šuja mezi Žilinou a Prievidzou. Příčinou havárie byla rychlá jízda.

26. července 2004 (Belgie) - Na dálnici mezi belgickou Lovaní a německými Cáchami narazil český autobus do kamionu: zahynul řidič autobusu firmy Kingscourt Express na lince Londýn-Praha.

30. července 2004 (Slovensko) - Na lince z Košic do Příbrami havaroval český autobus mezi obcí Spišský Hrhov a Levočou. O život při nehodě přišel jeden cestující, dalších 55 bylo zraněno, z toho osm těžce.

28. června 2006 (Slovensko) - Čtrnáctiletý český chlapec zemřel při nehodě českého autobusu u slovenských Malacek. V autobuse se do Prahy vracelo 45 turistů, většinou dětí, ze školy v přírodě v Černé Hoře. Příčinou havárie byl zřejmě mikrospánek řidiče.

1. července 2006 (Slovensko) - Češka zahynula a 14 lidí bylo zraněno při nehodě českého autobusu mezi východoslovenskými obcemi Chminianská Nová Ves a Svinia nedaleko Prešova. Šlo o zájezdový autobus plzeňského dopravce, který mířil na Ukrajinu.

17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli a na 40 dalších utrpělo zranění při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám