Hlavní obsah

Papež lituje svých slov o islámu

– VATIKÁN

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Článek

Papež velmi lituje toho, že některé pasáže jeho projevu mohly vyznít jako urážka muslimských věřících, uvádí se v prohlášení, z něhož citují světové agentury.

Papež během své přednášky na univerzitě v německém Řezně promlouval o filozofických a historických rozdílech mezi islámem a křesťanstvím a vztahem mezi vírou a násilím. Při té příležitosti citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa (1350 -1425), který uvedl, že prorok Mohamed přinesl světu jen "zlo a nelidskost".

Klaus se papeže zastal

Český prezident Václav Klaus si myslí, že papež neměl v úmyslu popudit muslimy svými výroky o islámu a nemohl tušit, jakou bouři nevole tím vyvolá. Rozhořčené reakce muslimského světa se Klausovi zdají přehnané. Prezident to uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

"Podle toho výroku bych to tak špatně neviděl a necítím důvod, aby na to byly reakce takové, jaké na to jsou. Co o papežových jiných projevech a jiných textech vím, tak bych se velmi divil, kdyby on se pustil do něčeho, čím by chtěl vědomě 'popíchnout' tuto část světa. To mi nedává vůbec žádný smysl," řekl Klaus.

Demonstrace muslimů

Papežovy výroky způsobily vlnu protestů v muslimském světě. Dva tisíce Palestinců se sešly v pásmu Gazy, aby daly najevo nesouhlas s Benediktovými slovy. Lidé aplaudovali palestinskému premiérovi z Hamásu Ismailu Haníjovi. "Tyto výroky jsou nepravdivé, dotýkají se naší víry," řekl Haníja.

I v Egyptě se konaly demonstrace proti Vatikánu. "Zrádci, křižáci, pryč s papežem," ozývalo se z davu.  

BENEDIKT XVI. A ISLÁM

"Kdo chce někoho vést k víře v Boha, musí dobře mluvit a správně argumentovat, a ne se utíkat k násilí a hrozbám. Víru nelze šířit násilím," prohlásil papež na adresu radikálního islámu při bohoslužbě v Řezně 12. září 2006.

"Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem," citoval papež při stejné příležitosti 12. září 2006 byzantského císaře 14. století Manuela II. Paleologa.

ČTK

Muslimové jsou citliví na kontroverzní tvrzení o islámu, na začátku roku se hněvali na dánské žurnalisty, kteří karikovali proroka Mohammeda jako islámského teroristu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám