Hlavní obsah

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Novinky, BBC, lab
ŘÍM

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě na univerzitě v německém Řezně. Kritiku nezmírnilo ani oficiální prohlášení Vatikánu, které se "nedorozumění" snaží uvést na pravou míru. Pákistánský parlament dokonce odsouhlasil rezoluci, která papežovu řeč odsuzuje.

Článek

Papež během své přednášky na univerzitě promlouval o filozofických a historických rozdílech mezi islámem a křesťanstvím a vztahem mezi vírou a násilím. Při té příležitosti citoval slova byzantského císaře Manuela II. Paleologa (1350 -1425), který kdysi uvedl, že prorok Mohamed přinesl světu jen "zlo a nelidskost".

Přesná slova císaře Manuela II. přitom zněla: "Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem." Benedikt XVI. přitom před tím, než promluvil, dvakrát zdůraznil, že tato slova pouze cituje, a dodal, že "násilí je s Bohem neslučitelné".

Rezoluce proti papežovi

Pákistánský parlament v reakci na papežovo prohlášení už stačil v pátek odhlasovat rezoluci, v níž papeže kritizuje za "pohrdavé" poznámky. Vatikán okamžitě přispěchal s vysvětlením, že papež muslimy nechtěl urazit.

"Záměr svatého otce je posilovat respekt a dialog mezi náboženstvími a kulturami, a to samozřejmě včetně islámu," uvedl vatikánský mluvčí Frederico Lombardi. Podle pozorovatelů však bude papež po svém návratu do Říma muset čelit tvrdé kritice za svá slova.

Zloba v "celém muslimském světě"

Podle některých muslimských vůdců, papežova slova "podnítila zlobu v celém islámském světě". Podle Mohameda Mahdí Akefa z Muslimského bratrstva papežova slova "neukazují na správné porozumění islámu". "Muslimové mají právo na to, být naštvaní a cítit se zranění. Žádáme, aby se papež omluvil," uvedl vlivný katarský muslim Jusuf al-Kardáví.

Reklama

Související články

Papeže v Bavorsku přivítaly desetitisíce lidí

Papež Benedikt XVI. v pondělí ve třetí den svého programu v Bavorsku navštívil své rodiště a řadu dalších míst, kde prožíval dětství, mládí i teologická...

Výběr článků

Načítám