Hlavní obsah

Předvolebním Rakouskem opět hýbe kauza Bawag

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Tři týdny před parlamentními volbami propuklo v Rakousku další kolo skandálu kolem odborářské banky Bawag, jejíž bývalý management i odborářské bossy státní zastupitelství už od konce března předběžně vyšetřuje kvůli finančním machinacím.

Článek

Investiční bankéř Wolfgang Flöttl totiž přiznal, že počátkem roku 1999 převedl z prostředků banky peníze rakouské sociální demokracii, přičemž "šlo o více než několik desítek tisíc eur". V jednom případě prý peníze do stranické pokladny putovaly přes nejmenovanou společnost, ve druhém případě prostřednictvím exkancléře Franze Vranitzkého, tehdy ekonomického poradce.

"Poskytl jsem jako soukromá osoba radu v otázce nastávajícího zavedení eura a politických věcí kolem," řekl Vranitzký listu Der Standard. "Je to čistě soukromá věc," dodal s tím, že za službu dostal od Flöttla "několik desítek tisíc eur".

Haider: šlo o závratné sumy

Jörg Haider, kontroverzní korutanský hejtman a předák nacionalistického Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), nicméně upozornil, že zdaleka nešlo o pouhé dvě platby, ale systematické uplácení soc. dem. Do stranické pokladny prý tak různými cestami přiteklo až 190 mil. eur (5,4 mld Kč), přičemž jen Vranitzký inkasoval milión dolarů.

SPÖ však celou kauzu odmítá jako předvolební trik opozice. "Je to nesnesitelný pokus zatáhnout stranu do probíhající kauzy Bawag," upozornila spolková tajemnice SPÖ Doris Burešová s tím, že každý šilink byl řádně dokladován podle zákona. Georg Krakow ze státního zastupitelství nicméně zdůraznil, že Wolfganga Flöttla, jehož otec Walter byl šéfem Bawagu, v této věci vyslechne.

Kauza banky Bawag, vlastněné z větší části rakouským odborovým svazem ÖGB, propukla na jaře, když se zjistilo, že tehdejší předsednictvo ÖGB v roce 2000 krylo ztrátu téměř miliardy eur v důsledku finančních machinací Bawagu ve firmách zřízených na Kajmanských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám