Hlavní obsah

ČR se do schengenského prostoru za rok nedostane

BRUSEL

Plán rozšíření schengenského prostoru volného pohybu osob o nové členy EU včetně Česka a Slovenska do podzimu roku 2007 nebude splněn. Zpoždění mají na svědomí technické potíže při vytváření centrální databáze, řekl v pondělí v Bruselu mluvčí místopředsedy Evropské komise Franka Frattiniho.

Článek

Podle Frattiniho úřaedu je nutné přijmout nový časový harmonogram pro spuštění databáze, možný náhradní termín však nebyl uveden. Takzvaný Schengenský informační systém II má obsahovat i biometrická data, kterými jsou digitální podobizny a otisky prstů.

Podle původních plánů měl začít fungovat od března příštího roku, aby po půlročním testování bylo možné zrušit kontroly na vnitřních hranicích EU, takže by čeští i slovenští občané mohli volně cestovat po Evropské unii bez hraničních kontrol. Tvorbu databáze, jež je technickou duší celého systému, provázejí technické problémy, které si vyžádají odklad jejího spuštění.

Zrušení hraničních kontrol se odsouvá

Zrušení kontrol na hranicích mezi starými a novými členskými státy EU do poloviny roku 2008 označila v pondělí v Gmündu za nerealistické i rakouská ministryně vnitra Liese Prokopová. Stanovisko rakouské ministryně je tak v souladu se zprávou Evropské komise. Podle Prokopové musí být před rozšířením Schengenu splněna řada bezpečnostních standardů a technických předpokladů.

Ministryně poukázala na to, že zrušení osobních kontrol na rakouských hranicích by si vyžádalo rozsáhlou restrukturalizaci rakouských policejních složek. V té souvislosti uvedla, že strážců hranic, "kteří nyní působí přímo na hranicích, bude nadále potřeba - a sice každého jednoho".

O časovém dokončení schengenské policejní databáze a návazném rozšíření Schengenu o nové členy EU by měli ministři vnitra s konečnou platností rozhodnout unie na říjnovém zasedání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám