Hlavní obsah

Papež Benedikt XVI. přiletěl do rodného Bavorska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Papež Benedikt XVI. přiletěl na návštěvu rodného Bavorska. Stráví tu šest dnů. Postupně ho pozdraví asi milión lidí. Ještě v sobotu se zúčastní motlitby v centru Mnichova.

Článek

Bavorsko přijalo mimořádná bezpečnostní opatření. Bezpečnost v ulicích bude hlídat asi pět tisíc policistů. Devětasedmdesátiletého papeže přivítali na letišti německá kancléřka Angela Merkelová a prezident Horst Köhler.

Köhler ve svém uvítání zdůraznil přání po posílení jednoty různých odnoží křesťanské církve. "Jako evangelík bych chtěl zdůraznit, že nás přece spojuje mnohem více věcí, než kolik nás jich rozděluje," řekl. Papež reagoval slovy, že "500 let nelze sice zrušit pouhým škrtem pera, ale srdcem i rozumem budeme usilovat o sblížení".

Stejně jako na letišti vyzval pak papež i na Mariánském náměstí Němce, aby se aktivně podíleli na šíření základních hodnot křesťanské víry. "Moje návštěva v zemi, kde jsem se narodil, by měla být i v tomto smyslu povzbuzením," dodal. Závěrečnou část cesty z letiště do centra bavorské metropole absolvoval Benedikt XVI. ve speciálním papamobilu.

Okamžitě po příletu se po celém městě rozezněly kostelní zvony. V centru Mnichova uvítal papeže bavorský premiér Edmund Stoiber. Zdůraznil, že "křesťanské kořeny Bavorska jsou stále silné", a vyjádřil naději, že papežova návštěva bude dalším impulzem k posílení víry. Papež pak pohnutě připomněl význam Mariánského sloupu na stejnojmenném náměstí v jeho vlastním životě.

Uvedl, že právě na tomto místě se před téměř 30 lety modlil, když se stal mnichovským arcibiskupem, zde se modlitbou rozloučil i před svým odchodem do Říma a dnes stojí a modlí se na stejném místě jako papež.

Vrcholem návštěvy Josepha Ratzingera budou dvě bohoslužby, jednu bude sloužit v neděli v Mnichově, druhou v úterý v Řezně. V pondělí navštíví své rodiště Marktl am Inn a poutní místo Altötting.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám