Hlavní obsah

ČR vstoupí do schengenského prostoru asi až v roce 2008

BRUSEL

Evropská komise nepočítá s tím, že by Česko, Slovensko a ostatní noví členové Evropské unie mohli být přijati do schengenského prostoru volného pohybu osob v říjnu 2007, jak se plánovalo, ale asi až o rok později. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na zprávu, kterou EK připravila pro vlády "pětadvacítky".

Článek

Dodržet harmonogram neumožní podle komise technické a legislativní problémy s dobudováním nové ústřední policejní databáze, které je podmínkou pro otevření hranic Schengenu. Nová databáze bude nejspíš až v červnu 2008, přičemž přijetí 10 nových členů do schengenského prostoru potrvá do října 2008, uvedli autoři zprávy.

Ministři vnitra šesti středoevropských zemí se koncem července na setkání v Rakousku shodli na tom, že přijetí nových členských zemí EU do Schengenu chtějí v roce 2007. Odmítli tak předchozí snahy některých zemí, včetně hostitelské, přijetí odložit s poukazem na údajné technické problémy. Ve stejném duchu se vyjádřili začátkem týdne ministři zahraničí ČR, Slovenska, Polska a Maďarska.

Komise připouští, že teoreticky stále existují varianty pro přijetí nových členů podle harmonogramu, a to jejich začleněním do stávající databáze, nebo možností používat nějaký čas souběžně starou a novou databázi. Obě varianty však EK označila za finančně a časově náročné.

"Je politický tlak, ale je také třeba čelit realitě. Nemáme o termínech stále jasno, ale zřejmě to již nebude rok 2007," řekl nejmenovaný bruselský diplomat agentuře Reuters.

Policejní databáze schengenského systému shromažďuje hlavně údaje o ukradených autech a hledaných lidech v jednotlivých členských zemích systému. Ten zatím tvoří 13 starých členů EU (kromě Británie a Irska), Norsko a Island.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám