Hlavní obsah

Natascha: Bušila jsem lahví a pěstmi do zdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostávala klaustrofobické stavy, bušila pěstmi do zdi, ale také se svým únoscem chodila nakupovat a dostávala od něj dárky. To byl svět Nataschy Kampuschové (18), rakouské dívky držené neuvěřitelných osm let v podzemní kobce. Ve čtvrtek mohli rozhovor sledovat i diváci České televize.

Článek

Ve středu večer poprvé svůj hrůzný příběh poodhalila na televizních obrazovkách. Ve čtyřicetiminutovém rozhovoru televize ORF, sestříhaném z dvouhodinového záznamu, Natascha oblečená ve fialové halence s šátkem na hlavě vylíčila své pocity, které zažívala v úkrytu pod garáží, kde ji její trýznitel Wolfgang Priklopil držel od roku 1998.

"Ten věčný hukot větráku jsem nemohla vůbec snést. Bylo to příšerné. V tom malém prostoru jsem dostávala téměř klaustrofobické stavy a bušila jsem lahví od minerálky nebo pěstmi do zdi. Aby mě někdo slyšel nebo tak něco, nevím," řekla.

"Paní Priklopilové je mi šíleně líto"

Priklopil, který před dvěma týdny bezprostředně po dívčině útoku spáchal sebevraždu skokem pod vlak, s sebou Nataschu několikrát vzal na nákup. "Byl opatrný, vůbec se ode mně nevzdaloval. Měl úplně panické stavy, když jsem poodešla o tři centimetry," vylíčila své vycházky s trýznitelem.

"Nemohla jsem se nikomu svěřit. Hrozil mi, že těm lidem něco udělá, když něco řeknu, že je zabije," vypověděla v televizi Natascha s tím, že jí vždy bušilo srdce v krku a hrůzou se téměř nemohla hýbat. Jako určitou formu kompenzace ji Priklopil nosíval dárky k narozeninám, o Vánocích a Velikonocích, z úkrytu ji nicméně pouštěl jen zřídka.

Před útěkem musela Natascha překonat především psychickou bariéru. "Měla jsem obavu, že zničím představu, kterou o něm měli jeho nejbližší přátelé, sousedi a známí. Nechtěla jsem také nic způsobit jeho matce, aby poznala jinou stránku svého syna," podotkla unesená dívka.

"Je mi to i teď šíleně líto kvůli paní Priklopilové... Toho dne ztratila svou víru ve svět i svou víru ve vlastního syna. A syna také," dodala Natascha.

Rakušané jí fandí

Sebevědomá mladá dívka, která má na svět jasné názory a pečlivě volí slova a je si dobře vědoma faktu, že se stala mediální hvězdou. Na druhou stranu však její řeč těla stále vykazuje strach. Tak nějak by se daly charakterizovat reakce expertů na vystoupení Nataschy v televizním studiu.

Rozhovor, který jen v Rakousku sledovalo na 2,7 miliónu diváků, přitom podle všeho překonal veškeré statistiky dosavadní sledovanosti. V Německu, kde interview přenášela televize RTL, pak přibylo dalších více než sedm miliónů lidí sledujících zpověď mladé ženy.

Podle průzkumu agentury Oekonsult 96 procent Rakušanů soudí, že je dobře, že veřejně vystoupila a svůj příběh řekla na kameru.

Plánuje založit vlastní nadaci

Natascha dosud žije pod dohledem psychologů a policistů na utajovaném místě. Přestože již jednou byla inkognito v tmavých brýlích na zmrzlině v centru Vídně, veřejnosti se zatím vyhýbá.

"Žiju celkem normálně," dodala nicméně. Mezi její další plány patří založení nadace. Podle Nataschiných slov by se měla starat o zneužívané ženy a také pomáhat v boji s hladomorem v Africe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám