Hlavní obsah

Přijetí slovensko-maďarské deklarace se odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/BUAPEŠŤ

Šéfové slovenské a maďarské diplomacie Ján Kubiš a Kinga Gönczová v úterý nedospěli k přijetí společné deklarace o slovensko-maďarských vztazích, narušených v poslední době národnostními incidenty. Uklidnit napjaté vztahy, které mezi oběma zeměmi zavládly po nástupu nové slovenské vlády, se znovu na říjnovém setkání pokusí premiéři Robert Fico a Ferenc Gyurcsány.

Článek

"Rozhodli jsme se, že dnes možná nebudeme pospíchat s nějakou společnou deklarací. Naše stanoviska jsou zřejmá," prohlásil Kubiš, který se s maďarskou kolegyní setkal po jednání ministrů zahraničí visegrádské čtyřky (ČR, Maďarska, Polska a Slovenska). Oba diplomaté, Kubiš i Gönczová, se přitom ještě minulý týden vyslovovali pro přijetí deklarace.

Napětí ve slovensko-maďarských vztazích stoupá od nástupu nové vlády v Bratislavě po červnových volbách, kdy v kabinetu Roberta Fica zasedli i zástupci Slovenské národní strany, považované za extremistickou a nesnášenlivou vůči menšinám.

Situaci se pokusí uklidnit premiéři

Další pokus o uklidnění vzájemných vztahů se na schůzce začátkem října pokusí premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Ferenc Gyurcsány.

"Maďaři a Slováci by měli pochopit, že z historického hlediska není alternativy pro mírové soužití," uvedl Gyurcsány v rozhovoru pro agenturu AFP. Maďarský premiér připustil, že situace se zhoršuje od chvíle, kdy se radikální nacionalismus objevil uvnitř slovenské vlády. "Nemyslím si, že Fico chce měnit svou vládu, přesto musíme najít životaschopné řešení," dodal Gyurcsány.

Reklama

Související články

V Budapešti počmárali slovenskou ambasádu

Plot před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti v noci z úterý na středu postříkali neznámí pachatelé červenou barvou. Na chodník napsali:...

Výběr článků

Načítám