Hlavní obsah

Sarkozy si rázně řekl o prezidentskou kandidaturu

Právo, Jaroslav Zbožínek
PAŘÍŽ

Francouzský ministr vnitra a šéf vládního konzervativního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolas Sarkozy (51) důrazně potvrdil své ambice na úřad prezidenta, kterého země galského kohouta bude volit za osm měsíců.

Článek

Na víkendovém shromáždění mladých aktivistů UMP v Marseille si po nedávném vydání své knihy o politice Témoignage (Svědectví), jež se stala bestsellerem, znova řekl o oficiální nominaci za svou stranu. V emotivně laděném projevu hovořil o nutnosti "skoncovat s minulostí", "znovuobjevit hodnoty republiky", načež představil program, s nímž by chtěl v Elysejském paláci vystřídat Jacquesa Chiraka. "Možné je všechno, když se chce. A my chceme víc než kdokoli a kdykoli předtím," sliboval Sarkozy za potlesku sedmi tisíců delegátů.

UMP bude sice o uchazeči rozhodovat až v lednu, avšak Sarkozyho pozice uvnitř strany, v jejímž čele stojí, je velmi silná. Potvrdil to i nejnovější průzkum veřejného mínění pro nedělník Le Journal du Dimanche: Sarkozyho jako prezidentského kandidáta si přeje 45 procent Francouzů, zatímco jeho vnitrostranického rivala a premiéra Dominiqua de Villepina jen osm procent a ministryni obrany Michele Allitovou-Marieovou pouhá čtyři procenta. Mezi členy UMP činí Sarkozyho podpora dokonce 80 procent.

Chce zavést povinnou civilní službu

Za jednu z priorit svého programu považuje Sarkozy snížení nezaměstnanosti, která ve Francii sahá k hranici devíti procent. Receptem má být zavedení povinné šestiměsíční civilní služby pro mladé lidi od 18 do 30 let, což by prý mohlo do pěti let stlačit podíl žadatelů o práci na pět procent. Šlo by o práci ve prospěch společnosti ve státních agenturách a organizacích placených z veřejných rozpočtů, přičemž její výkon by byl možný jak ve Francii, tak i v zahraničí.

Razantní změny požadoval Sarkozy i ve školství a v přístupu k mladým lidem, kteří by podle něj měli dostat šanci na uplatnění. Tato část jeho projevu byla zjevně adresována mladým voličům z přistěhovaleckých rodin, které si znepřátelil tvrdým postojem vůči organizátorům a pachatelům loňských nepokojů na předměstích. Ze svých pozic ale Sarkozy ustupovat nemíní. "Společnost nelze změnit tím, že se budou zapalovat auta."

Kritici mu předhazují, že svou politikou při potírání kriminality a proti ilegálnímu přistěhovalectví (zasadil se mj. o přijetí přísnějšího imigračního zákona, který Francie začala v těchto dnech uplatňovat) zachází příliš daleko, směrem ke kraji pravé části politického spektra. Podle jeho stoupenců je to ale jediný způsob, jak vzít vítr z plachet šéfovi nacionalistické Národní fronty Jeanu-Marie Le Penovi, který má rovněž v úmyslu kandidovat na prezidenta a pokusit se o překvapení jako v roce 2002, kdy se na úkor socialistického kandidáta Lionela Jospina probojoval do finálového duelu s Chirakem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám