Hlavní obsah

V Rusku osvobozeni rukojmí vzbouřených vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Zvláštní ruské bezpečnostní oddíly v pondělí potlačily vzpouru ve vazební věznici na jihovýchodě Moskvy, kde se tři vězni na několik hodin zmocnili 15 rukojmích. Informoval o tom ředitel ruské vězeňské služby Jurij Kalinin, podle něhož se všechny rukojmí podařilo osvobodit. Speciální jednotky prý únosce přemohly během několika vteřin.

Článek

V káznici Kapotnja byli jako rukojmí drženi zaměstnanci zařízení včetně jeho ředitele a devíti žen. Údaje o počtu rukojmích se odpoledne různily od dvou do 15 osob. S vězni, kteří žádali nové prověření svých případů, vyjednávali psychologové i moskevský prokurátor Jurij Semin.

Vězeňská správa informovala, že trojici vzbouřenců soud už dříve poslal do vězení na dlouhou dobu; dva na 25 let a třetího na devět let. Některé zdroje původně informovaly až od 40 vzbouřencích.

Podle ruských tiskových agentur vzpoura začala po 16:00 místního času (14:00 SELČ). Večer se z věznice ozval výbuch, slyšet byla i střelba z automatických zbraní. Krátce poté úřady oznámily, že všichni rukojmí byli v pořádku osvobozeni.

Akce se obešla bez obětí

"Podařilo se vyhnout obětem," popsal akci speciálních jednotek agentuře ITAR-TASS Petr Posmakov z moskevského oddělení vězeňské služby. Příprava osvobozovacího útoku prý trvala tři hodiny.

"Nemáme údaje o zraněných," tvrdil odpoledne novinářům mluvčí ruské vězeňské služby Alexandr Sidorov. Agentura Interfax nicméně s odvoláním na úřady psala o pěti zraněných a agentura ITAR-TASS oznámila, že z věznice odjela sanitka s těžce raněným.

Vazební věznici odpoledne obklíčili policisté, kteří měli zajišťovat bezpečnost a nikoho k vězení nepustit. Na místo, jež se nachází uprostřed moskevské průmyslové zóny a nejméně kilometr od obytných domů, přijely sanitky, hasičská auta i přenosové vozy televizních štábů.

V Moskvě nejsou podobné události časté, případy vzpour ve věznicích jsou řídké i v celém Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám