Hlavní obsah

Podle Mečiara chtěli rozdělení federace všichni kromě komunistů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Předseda vládní Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar v sobotu uvedl, že kromě komunistů chtěli v roce 1992 všichni rozdělit Československo. Také přiznal, že pro současnou vládní koalici jsou problémem protimaďarská vyjádření předsedy Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty.

Článek

Při příležitosti 14. výročí schválení Ústavy Slovenské republiky Mečiar v rozhovoru pro televizi TA3 zavzpomínal na rozdělení Československa. Odmítl názor, že federaci rozdělil on s tehdejším předsedu ODS Václavem Klausem: "Československo bylo rozdělené už před tím. Já jsem se po volbách v roce 1992 sešel s představiteli všech českých politických stran kromě komunistické a převládal u nich názor ´Už ať jsme pryč´a ´Ať jsou už dráty nataženy´."

Absenci referenda při rozdělování státu vysvětlil Mečiar tím, že česká strana údajně chtěla, aby se referendum konalo pouze na Slovensku. "Podle tehdejší ústavy se ten, kdo na základě referenda vystoupí z federace, zřekne se také nároku na celý federální majetek a ten připadne tomu, kdo ve federaci zůstane. Kdyby Slováci v referendu rozhodli o vystoupení z federace, což bylo tehdy vysoce pravděpodobné, zřekli by se všeho," vysvětlil Mečiar. Podle expremiéra nebylo možné udržet federální stát.        

Slota představuje problém

"Problémem není celá SNS, ale verbální útoky předsedy této strany. Slota svými výroky ztěžuje práci nové vlády," uvedl bývalý slovenský premiér v televizi TA3.

Podle Mečiara premiér Fico už několikrát žádal Slotu, aby změnil rétoriku. Mečiar se domnívá, že Slotovy výroky jen posilní Stranu maďarské koalice (SMK), která zastupuje zájmy půlmiliónové maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska.

Maďarsko označuje za zdroj napětí ve slovensko-maďarských vztazích právě účast Slotovy strany v nové slovenské vládě. Po verbálních útocích na obou stranách došlo v Nitře k fyzickému útoku na maďarskou studentku, která mluvila do mobilního telefonu maďarsky. [celá zpráva] Maďarští politici poukazují na to, že za uplynulých osm let, kdy byla součástí vlády také SMK k podobným útokům nedocházelo.

Anketa

Jaký je váš názor na rozdělení Československa?
Bylo nezbytné
33,7 %
Nebylo nutné
8,2 %
Šlo o chybu
58,1 %
Celkem hlasovalo 10377 čtenářů.

Reklama

Související články

V Nitře zmlátili studentku, mluvila maďarsky

Na Slovensku se v pátek odehrál další protimaďarský incident. Ve městě Nitra dva mladíci fyzicky napadli 23letou studentku jen proto, že do mobilního telefonu...

Výběr článků

Načítám