Hlavní obsah

Teroristé chtěli odpálit vlaky při šampionátu v Německu

BERLÍN

Podle německého tisku chtěli teroristé odpálit dva vlaky během konání fotbalového mistrovství světa na přelomu června a července. Skupina mužů libanonského původu nakonec útoky odložila na červenec, policie ale jejich plány odhalila.

Článek

Podle deníku Westdeutsche Allgemeine Zeitung muži zdůvodnili odklad svého činu tím, že se údajně obávali důsledků svého činu v době, kdy vlaky a nádraží byly mnohem frekventovanější než obvykle. Jeden z vlaků, na které měli spadeno, totiž směřoval do Dortmundu, v němž se některé zápasy mistrovství hrály.

Pachatele zachytila kamera

Pachatelé nakonec zaútočili na tytéž vlakové spoje, ale později. Bezpečnostní kamera na nádraží v Kolíně nad Rýnem je zachytila koncem července, jak údajně umisťují časované nálože do kufrů. Zavazadla posléze odložili ve dvou vlakových soupravách směřujících z Kolína nad Rýnem do Dortmundu a do Koblence.

Nálože měly explodovat ve stejný okamžik, a to 31. července ve 14:30 SELČ, krátce před příjezdem vlaků do zmíněných měst. Obě bomby však selhaly a policejní pyrotechnici je poté zneškodnili. Podle odborníků mohl mít připravovaný atentát v případě úspěšného provedení "nepředstavitelné následky".

Nová generace teroristů

"Vyšetřování potvrzuje dojem, že v případě pachatelů jde o novou generaci teroristů," cituje list policejní zdroje. To znamená, že na rozdíl od teroristů z 11. září 2001, kteří zaútočili v USA, nynější pachatelé neabsolvovali výcvik v islamistických táborech na Blízkém východě či Afghánistánu.

Takzvaní teroristé nové generace se jen nakrátko sdružují do malých buněk, aby provedli zcela autonomní akce. Následují tak agitaci Al-Kajdy, která k takovému postupu vyzývá "všechny pravé muslimy"; podobný způsob totiž neumožňuje rozkrýt širší kontakty sítě, protože ani neexistují.

Další muži podezřelí z členství v německé "kufrové" skupině byli na základě vyšetřování zadrženi v Bejrútu, libanonské úřady je však nechtějí do Německa vydat. "Jsou to libanonští občané, musí být proto souzeni zde a trest si odpykat zde," řekl magazínu Focus libanonský generální prokurátor Saíd Mirzá. Libanonské vyšetřovací orgány však nevyloučily, že "jejich" podezřelí měli kontakty na teroristickou síť Al-Kájda.

Reklama

Výběr článků

Načítám