Hlavní obsah

Norská policie našla ukradené Munchovy obrazy

Novinky, DPA, BBC, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Norská policie ve čtvrtek oznámila, že našla dva slavné obrazy Eduarda Muncha Výkřik a Madonu, které byly před dvěma lety ukradeny z muzea v Oslu. Obrazy jsou prý nepoškozené.

Článek

"Vnímám to jako opravdové vítězství," uvedl na tiskové konferenci vedoucí týmu vyšetřovatelů Iver Stensrud. Oba obrazy jsou podle něj v lepším stavu, než policie doufala. Podrobnosti o případu však policisté odmítají sdělit.

Výkřik a Madonu strhli ze zdi muzea a posléze odvezli v ukradeném autě dva ozbrojení muži na podzim 2004. Přestože policie později identifikovala a zadržela čtyři muže z účasti na loupeži, obrazy se nenašly. Vyšetřovatelé se jednu dobu obávali, že shořely.

Dvěma z obžalovaných z účasti na krádeži, Bjornu Hoenovi a Peteru Theraldsenovi, navíc soud v Oslu nařídil, že musí městu jako odškodné zaplatit 750 miliónů norských korun (zhruba 2,6 mld. Kč).

Edvard Munch (1863-1944) je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských expresionistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukradené Munchovy obrazy nalezeny v Oslu

Tři obrazy norského malíře Edvarda Muncha, které zmizely v neděli večer z hotelu na jihu Norska, byly v pondělí večer nalezeny při policejním zátahu v Oslu....

Výběr článků

Načítám