Hlavní obsah

Za posledními atentáty v Turecku stojí Kurdové

ANKARA

Kurdská ozbrojená skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK) se v úterý na svých internetových stránkách přihlásila k pondělnímu teroristickému útoku v jihotureckém letovisku Antalya. Při atentátu přišly o život tři osoby a dalších 20 lidí bylo zraněno. TAK už se předtím přihlásili k první sérii útoků z nedělního večera v letovisku Marmaris na jihozápadě Turecka a v největším tureckém městě Istanbulu.

Článek

Kurdská ozbrojená skupina TAK uvedla, že útok spáchala v odvetě za věznění kurdského vůdce Abdullaha Ocalana, zadrženého v roce 1999. Ocalan si odpykává doživotní trest za velezradu a vraždy v izolaci na ostrůvku Imrali v Marmarském moři na severozápadě Turecka. "Turecká republika za to draze zaplatí," uvádí se v prohlášení TAK.

Turecká policie vyšetřuje v souvislosti s výbuchy v Antalyi tři osoby, informuje úterní turecký tisk. Útoky v turisty hojně navštěvovaných letoviscích Antalya a Marmaris u Středozemního moře mohou poškodit turistický ruch, který je pro tureckou ekonomiku vydatným přínosem. [celá zpráva] K ostražitosti vyzvaly už své turisty četné evropské země a některé velké cestovní kanceláře nabízejí svým klientům zdarma změnu destinace.

Kurdové chtějí útočit proti turistům

Kurdská ozbrojená skupina Sokoli osvobození Kurdistánu se už letos v červnu přihlásila k odpovědnosti za několik bombových útoků především v Istanbulu a pohrozila, že bude útočit na ta místa v zemi, která jsou nejvíce navštěvována turisty. Loni aktivisté TAK zaútočili na letovisko Kusadasi, kde zahynulo pět lidí.

Turecké úřady soudí, že TAK je odnoží Strany kurdských pracujících (PKK), která od roku 1984 bojuje násilnými metodami za vlastní stát Kurdů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám