Hlavní obsah

V Německu zatkli třetího podezřelého z atentátů na vlaky

KOSTNICE

Německá policie zatkla v pátek v Kostnici třetího podezřelého, jenž se měl podílet na přípravě pokusu o atentát na dva regionální vlaky. Podezřelý byl zadržen při prohlíce pokoje na koleji, kde bydlel. V Libanonu byl poté zadržen čtvrtý podezřelý, 24letý Libanonec.

Článek

Němečtí vyšetřovatelé zatím nesdělili, do jaké míry se třetí muž podílel na přípravě neúspěšných bombových útoků. Šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke však řekl, že dva Libanonci, kteří se pokusili atentát spáchat, měli v Německu spolupracovníky a pomocníky. Zda však byli v kontaktu s militantní libanonskou stranou Hizb at-Tahrír, která je v Německu zakázaná, jasné zatím není, strana to popírá.

V Libanonu byl v pátek zadržen na základě německé žádosti také čtvrtý podezřelý. Ona nově zatčení podezřelí byli zadrženi na základě výpovědí prvního zadrženého.

Prvního podezřelého, jednadvacetiletého libanonského studenta Júsufa Muhammada, zatkli policisté v sobotu v severoněmeckém Kielu. [celý článek] Dvacetiletý Džihád Hamad, který odletěl z Německa, se ve čtvrtek sám vzdal libanonské policii. [celý článek] Německé úřady požadují jeho vydání do Německa.

Bezpečnostní kamera na nádraží v Kolíně nad Rýnem koncem minulého měsíce zachytila dva muže, kteří údajně umístili časované bomby do kufrů, jež posléze nechali ve dvou vlacích jedoucích z Kolína nad Rýnem do Dortmundu a do Koblence. Nálože měly explodovat 31. července ve 14:30 krátce před příjezdem vlaků do cílových stanic. Časovače však selhaly a policejní pyrotechnici bomby zneškodnili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám