Hlavní obsah

Polská policie pátrá po bezdomovci, který urazil prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polská policie pátrá po bezdomovci, který prý v opilosti urazil prezidenta. Před varšavským soudem mělo tento týden začít přelíčení s jedenatřicetiletým Hubertem H. Muž ale k soudu nepřišel, a policie po něm proto vyhlásila pátrání. Záležitost by zřejmě vyvolávala pouze úsměv na tváři, kdyby muži za urážku hlavy státu nehrozily tři roky odnětí svobody.

Článek

"Je to případ jako ze Švejka. Tam také zavřeli hostinského jenom proto, že si posteskl, že na obraz císaře pána kálely mouchy," komentoval obvinění Mieczyslaw Wachowski, bývalý šéf prezidentské kanceláře Lecha Walesy. Na obranu jedenatřicetiletého bezdomovce se postavil také Helsinský výbor pro lidská práva a levicoví politici.

Loni krátce po zvolení Lecha Kaczyńského do funkce prezidenta kontrolovali policisté osoby na varšavském hlavním náměstí. Muž pod vlivem alkoholu použil nevybíravá slova. "Vy Kaczyńského burani," řekl prý mimo jiné na adresu policistů. Ti si vše zapsali a po vystřízlivění na záchytné stanici si Hubert H. vyslechl obvinění. "Je možné uznat, že slova pana Huberta byla určitým druhem stížnosti. Soud je však absurdní a svědčí o přílišné horlivosti jak policistů, tak státního zastupitelství," domnívá se Adam Bodnar z helsinské nadace.

Soud případ odložil

Soud zatím případ odložil a chce počkat, zda se policii podaří bezdomovce najít. Polské státní zastupitelství vyšetřuje kvůli urážce hlavy státu rovněž nedávný komentář německého listu Tageszeitung. V satirickém článku v rubrice Lotři, kteří ovládají svět deník nazval prezidenta Kaczyńského novým polským balíkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám