Hlavní obsah

Požár na Chalkidiki zřejmě založil žhář

ATÉNY/PRAHA

Řečtí hasiči se stále snaží dostat pod kontrolu lesní požáry. Na poloostrově Chalidiki ve středu nadále hoří porosty na severu nejpostiženějšího výběžku Kassandra. Podle řecké policii je pravděpodobné, že požár byl založen žhářem.

Článek

Policie uvedla podle BBC, že způsob šíření požáru ukazuje, že u jeho vzniku stál žhář. Oheň se v pondělí šířil velmi rychle, což vyděsilo tisícovky turistů. Mnozí z nich strávili noc na pláži [celá zpráva] a dali přednost rychlému návratu do vlasti, kam odjelo i 80 dětí. [celá zpráva]

Na poloostrově Chalkidiki bylo v pondělí požáru asi 1500 českých turistů a asi 2000 Britů, dále pak desítky Němců, Rakušanů, Dánů, Poláků a Slováků.

Pražská cestovka zrušila zájezdy na Chalkidiki

Pražská cestovní kancelář Evroškol předčasně ukončila letošní letní sezonu ve svých dvou pobytových místech v oblasti Kassandra na řeckém poloostrově Chalkidiki. Důvodem jsou požáry, které tuto oblast v minulých dnech postihly. Ukončení sezony se týká čtyř termínů v období 25. srpna až 24. září v letoviscích Pefkochori a Polichrono, vyplývá z tiskového prohlášení cestovní kanceláře.

Cestovní kancelář se tak rozhodla na základě požadavků klientů, jimiž jsou zejména školní a zájmové skupiny. V oblasti nejsou příliš vhodné podmínky k ozdravným pobytům, které CK pořádá.

Situací českých turistů v Řecku se ve středu zabývala i česká vláda. Konstatovala, že situace je pod kontrolou a čeští turisté neutrpěli žádné újmy na zdraví nebo majetku. "Pokud nenastane změna, nemusí do toho český stát vstupovat," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda s tím, že není nutné vysílat letecký speciál pro odvoz lidí.

Podle vyjádření cestovních kanceláří už neprojevují zájem o dřívější návrat ani čeští klienti, kteří se v současné době na Chalkidiki rekreují. A ti, kdož si zájezd na Chalkidiki koupili, své plány nemění.

Oheň za sebou zanechal spoušť

Oheň na Chalkidiki zničil během dvou dní 3500 hektarů lesa, který rostl desítky let. Zničeno bylo i 50 domů, tucty aut a řada zvířecích farem. Na Kassandře stále hoří v borových lesích mezi obcemi Nea Skioni a Kassandrinó. Podle rakouské agentury APA tam jsou silnice uzavřeny a desítky turistů byly evakuovány z hotelů. Na východě výběžku Kassandra, kde byli Češi, se podařilo oheň dostat pod kontrolu už v úterý.

Nové požáry jsou hlášeny z poloostrova Peloponés, kde bylo nutné evakuovat z arkadské a lakonské oblast stovky místních obyvatel a turistů. Oheň ohrožuje na 25 vesnic. Do této oblasti však Češi nejezdí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám