Hlavní obsah

Blaira by mohl nahradit Reid

Právo, Rostislav Matulík

Energické řízení britské politiky po odhalení teroristů plánujících útoky na letadla vylepšilo šance ucházet se o post britského premiéra ministrovi vnitra Johnu Reidovi (59).

Článek

V uplynulých dnech to dali najevo političtí komentátoři. Rázovitý Skot podle nich zvládal krizový management, zatímco se premiér Tony Blair a jeho předpokládaný nástupce Gordon Brown slunili na dovolených. Reidova hvězda zazářila tak jasně, že zastínila vicepremiéra Johna Prescotta, teoreticky zastupujícího předsedu vlády.

"Reid má každopádně na to, aby Brownovo dosud neproblematicky přijímané nástupnictví zpochybnil," napsal deník Daily Mail. "Jak vysoko může dojít Reid?" nazval editorial deník The Scotsman. Většina analytiků je ale přesvědčena, že myšlenka na nahrazení Blaira Brownem je natolik zakořeněna, že by změně muselo předcházet "velké zemětřesení". Reid si získal reputaci především jako Blairův nejvěrnější spolupracovník, nasazovaný jako "vládní hasič" do nejobtížnějších funkcí. Po ministerstvu pro Severní Irsko řídil resort zdravotnictví, obrany a nyní vnitra.

Je oblíben pro svůj proletářský humor - jako ministr zdravotnictví se např. nechal slyšet, že "pro svobodné matky a nezaměstnané představují cigarety jediné potěšení a je zločin přesvědčovat je o opaku". V očích veřejnosti byl ale vždy "mužem číslo dvě" a je otázkou, zda by labouristy uměl přesvědčit, že má na víc. Za přehnané ambice by totiž mohl zaplatit předčasným důchodem.

Reklama

Související témata:

Související články

Blair odmítnul oznámit datum svého odchodu

Britský premiér Tony Blair v pondělí odmítl volání tisku a části vlastní Labouristické strany, aby oznámil den svého odchodu z funkce. Opakoval, že svůj úřad...

Tony Blair odejde z funkce asi příští rok

Britský premiér Tony Blair odejde z čela vlády s největší pravděpodobností v druhé polovině roku 2007. S odvoláním na nejmenované místní politiky a analýzy...

Výběr článků

Načítám