Hlavní obsah

Němci zatkli mladého Libanonce. Chtěl zaútočit na vlaky

Novinky, DPA, ČTK, Der Spiegel
KIEL/BERLÍN

Německá spolková prokuratura v sobotu oznámila zadržení jednadvacetiletého libanonského studenta, který je společně se svým komplicem podezřelý z červencového pokusu o teroristický útok na německé železnici. Otisky prstů a DNA podezřelého se shodují se stopami nalezenými na jednom ze dvou kufrů s výbušninami, uvedla na tiskové konferenci v Karlsruhe generální prokurátorka Monika Harmsová.

Článek

Libanonec, kterého agentury identifikují jako Jussufa Mohammeda, byl zatčen v sobotu před čtvrtou hodinou ranní na hlavním nádraží v přístavu Kiel, kde dosud žil a studoval a odkud se prý chystal uprchnout. V Německu pobýval od roku 2004, sdělila Harmsová.

Podle prokuratury je zmíněný student vidět i na videozáznamu, který byl pořízen bezpečnostními kamerami na hlavním nádraží v Kolíně nad Rýnem 31. července. Dvě osoby "jižního vzhledu" jsou na něm zachyceny v okamžiku, kdy zřejmě v kufrech přinášejí výbušný materiál. Libanonský student má na sobě tričko německé fotbalové reprezentace.

Bomby naštěstí selhaly

Pachatelé kufry posléze odložili ve dvou vlakových soupravách směřujících z Kolína nad Rýnem do Dortmundu a do Koblence. Nálože měly explodovat ve stejný okamžik, a to ve 14:30, krátce před příjezdem vlaků do zmíněných měst. Bomby však selhaly a policejní pyrotechnici je poté zneškodnili. Společně s výbušninami objevili vyšetřovatelé také útržek papíru s arabským písmem, na němž byl seznam potravin na nákup, zahrnující olivy, chléb a jogurt, v oblečení kolem jedné z láhví naplněných propanem byl papír s libanonskými telefonními čísly. Podle vyšetřovatelů atentát souvisel se současnými boji na Blízkém východě.

Totožnost druhého muže nejasná

Totožnost druhého muže ještě nebyla odhalena, pátrání je ale v plném proudu, ujistila Harmsová. Zadržený by měl v neděli stanout před vyšetřujícím soudcem, dodala. "Chytili jsme dnes pravého podezřelého," zdůraznil na tiskové konferenci šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke, podle něhož mohl mít připravovaný atentát v případě úspěšného provedení "nepředstavitelné následky".

Hamburské nádraží uzavřeno

Severoněmecké policejní úřady večer oznámily, že hlavní vlakové nádraží v Hamburku bylo večer uzavřeno kvůli bombovému poplachu.

Podle mluvčího hamburské policie obdržely městské úřady telefonát, v němž anonym varoval, že "ukryl na hlavním železničním nádraží bombu". Nádraží bylo evakuováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám