Hlavní obsah

Tři úrazy českých turistů ve slovenských horách

– BRATISLAVA

Slovenská horská služba za minulý týden třikrát zachraňovala české turisty. Za červenec, odkdy se její služby platí, přitom zasahovala celkem u 17 případů Čechů, kteří se ocitli v nebezpečí. Ceny zásahů se v průměru pohybovaly do 4 500 Kč.

Článek

V sobotu večer našli záchranáři v Malé Fatře manžele z Horního Hrozenkova, kteří za špatného počasí a tmy ztratili orientaci. Po telefonickém upozornění je hodinu po půlnoci našli záchranáři nezraněné a doprovodili je do bezpečí.

Ve čtvrtek požádal horskou službu o pomoc 47letý český turista, který se zranil ve Slovenském ráji při výstupu řebříkem na Duhový vodopád. Uklouzl a padal asi pět metrů. Měl zraněné dolní končetiny. Ve stejný den v Malé Fatře byl hlášený úraz 62leté české turistky. Při výstupu na Poludňový grúň upadla a zlomila si ruku. Horská služba ženu transportovala do Vrátné doliny, kde byla ošetřena.

Placená záchrana

Od začátku července se za zásahy horské sužby na Slovensku platí. "V červenci jsme zachraňovali celkem 51 turistů, z nichž bylo 17 občanů České republiky. Celkově jsme měli v červenci 44 zásahů, z nichž 40 bylo placených," uvedl ředitel horské služby Jozef Janiga. Většina zásahů vyšla do 4500 slovenských korun, ale v pěti případech musel zasahovat vrtulník a náklady se vyšplhaly nad sto tisíc korun.

"Od začátku července jsme vyúčtovali za zásah 1,1 milionu korun, z nichž je uhrazeno už 510 tisíc," dodal Janiga. Ředitel horské služby opětovně upozornil na výhodnost pojištění při návštěvě slovenských hor. "Za prvních deset dní července byli z 11 zachraňovaných pojištěni jen dva. Postupně se situace zlepšuje a poměr pojištěných už dosahuje 46 procent," zdůraznil Janiga. Pojištění je možné uzavřít už od dvaceti slovenských korun na den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám