Hlavní obsah

V Estonsku zaútočili na průvod homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ESTONSKO/TALLIN

Dvanáct lidí utrpělo zranění při sobotním útoku násilníků na průvod homosexuálů v estonské metropoli Tallinnu. Nepočetní zástupci policie nedokázali útoku zabránit.

Článek

Asi 30 mladých útočníků napadlo účastníky mítinku Gay Pride Parade kameny a holemi. Incident se odehrál v sobotu kolem půl třetí, kdy průvod zhruba 500 gayů a lesbiček kráčel ulicemi starého města, uvedla mluvčí organizátorů Lisette Kampusová.

"Dvanáct osob bylo při útoku zraněno. Šesti z nich musela být poskytnuta první pomoc," sdělila Kampusová. "Jeden z demonstrantů, francouzský státní příslušník, utrpěl vážné poranění hlavy a byl hospitalizován," dodala.

Podle Kampusové se policisté pokusili proti násilníkům, zřejmě stoupencům nacionalistického hnutí, zasáhnout, byli však příliš pomalí a nepočetní. Policie následně zadržela šest osob s obviněním z rušení veřejného pořádku.

Kampusová rovněž připomněla, že již začátek manifestace byl pozdržen o 20 minut kvůli hrozbě pumovým útokem. V minulých letech se akce uskutečnila bez problémů.

V sousedním Lotyšsku zrušila radnice v metropoli Rize s poukazem na bezpečnostní obavy letos v červenci mítink, který měl být vůbec první Gay Parade v zemi.

"Chtěli jsme věřit, že Estonsko je trochu jiné - že je to severská, a ne východoevropská země - ale dnešek, bohužel, jasně ukázal, že ještě nejsme připraveni klepat na dveře Skandinávie," prohlásila s poukazem na násilný útok Kampusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám