Hlavní obsah

Evropané začínají trávit dovolenou doma

Právo, Iveta Kramešová

Většina Evropanů se drží hesla "všude dobře, doma nejlíp" - a zůstává o dovolené ve své vlasti. Nejenže je to pro ně ta levnější varianta, ale i ta nejpohodlnější. K dopravě jim totiž stačí auto a nehrozí, že se během volna s nikým nedomluví. Vyplývá to z čerstvé studie unijního statistického úřadu Eurostat.

Článek

 Největší "peciválové" jsou již tradičně Řekové, Španělé a Francouzi, kterým jejich vlastní země nabízí hory i moře. Krásám vlasti dává přednost ve svých volných dnech rovněž více než polovina Čechů.

Dovolenou doma volí i více než 80 procent Poláků, které k tomu ovšem v mnoha případech vedou ekonomické důvody. Letní volno proto prožívají na pobřeží Baltského moře, v horách na jihu země, či na návštěvách příbuzných a známých. Odpočinku užívají i pod stanem.

Kdo jsou největší peciválové v EU (procento obyvatel, kteří tráví dovolenou ve vlasti)
Řekové90,2
Španělé88,1
Francouzi82,9
Poláci81,8
Portugalci77,4
Italové75,1
Zdroj: Eurostat

Největšími cestovateli jsou Lucemburčané: 99 procent z nich o dovolené opouští velkovévodství a vyráží do zahraničí. Poznávání cizích končin dávají přednost také Belgičané, Irové, Slovinci a Dánové.

Zapálení cestovatelé (procento obyvatel, kteří tráví dovolenou v zahraničí)
Lucemburčané99,3
Belgičané78,8
Slovinci73,0
Irové72,6
Dánové69,1
Rakušané64,7
Zdroj: Eurostat

Cestovní kanceláře se přizpůsobily

Trendu "domácí dovolené" si promptně povšimly i cestovní kanceláře a agentury, které nabízejí řadu speciálních služeb zaměřených na domácí turistiku. Do obliby se dostaly ozdravné a lázeňské pobyty, školy jezdectví, golfu či pronájmy letních chalup nebo bytů. ¨

Nejběžnějším přepravním prostředkem na rekreaci logicky bývá osobní auto, které využívají skoro tři pětiny evropských rekreantů. Za volant v nejhojnějším počtu usedají Slovinci, Francouzi, Španělé a Nizozemci. Výjimku zde tvoří pouze ostrované Britové a Irové - ti raději zvýhodněnou leteckou dopravu. Její hojné využívání díky nabídkám nízkonákladových leteckých společností je spjato s dalším trendem v odpočinkové turistice: do ciziny se už nejezdí tolik na "velkou," zejména letní dovolenou, ale prostě na výlet do cenově zvýhodněné destinace, obvykle v rámci prodlouženého víkendu kdykoli během roku.

Mládež upřednostňuje ekologické pobyty

Žebříček přitom tradičně vedou Paříž, Amsterodam, Bruggy a Řím. V posledních letech se vysoko drží i Praha.

Evropská mládež pak dává stále častěji přednost "ekologické dovolené" či agroturistice. Spočívá v tom, že tráví několik dní na farmě, kde se zapojují do každodenních prací a seznamují se s tím, jak vlastně farma či statek fungují. Odměnou jim je pak konzumace potravin, které pomáhali vypěstovat. Mladí Evropané se také více kloní k individuální turistice, naopak střední a starší generace využívá služeb cestovních kanceláří. Nejvíc na odbyt jdou prý hlavně takzvané nabídky all-inclusive - tedy ubytování, celodenní stravování i s bohatou nabídkou neomezené konzumace nápojů, i případné výlety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám