Hlavní obsah

Popularita velké koalice v SRN je pod bodem mrazu

Právo, Břetislav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němci své vládě nedůvěřují a popularita velké koalice klesla na hodnotu, která je jednou z vůbec nejnižších v poválečné historii. Neradostná zjištění nedávného průzkumu televize ARD na sebe nenechala dlouho čekat - zejména z řad CDU se ozývá hlasité volání po novém programu.

Článek

Podle průzkůmů veřejného mínění je s prací velké koalice CDU a SPD spokojeno pouze 22 procent Němců, ostatní pak její výsledky považují za negativní. Utrpěla také popularita samotné kancléřky a šéfky křesťanských demokratů Angely Merkelové, která je s 56 procenty vůbec nejhorší od jejího nástupu do funkce loni na podzim.

Zásadní změny se nekonají

Politologové se shodnou na tom, že za silným propadem důvěry ve vládu jsou nesplněná očekávání reformních kroků. Doplácí na to zejména CDU, která před volbami slibovala zásadní změny, které rudo-zelená koalice exkancléře Gerharda Schrödera pouze slibovala. Jenže po devíti měsících se ukazuje, že na reformní kroky velké koalice doplácí především řadový zaměstnanec. Od ledna příštího roku zaplatí na dani z přidané hodnoty o tři procentní body více, na výplatní pásce se projeví také vyšší platby na zdravotní pojištění a tzv. pendleři, tedy lidé dojíždějící každý den za prací, se právem cítí podvedeni.

Když totiž na apel vlády vzali iniciativu do vlastních rukou a našli si práci desítky kilometrů daleko, Berlín jim teď radikálně zkrátí příplatky za dojíždění. Byla to přitom právě CDU, která slibovala pravý opak - snížení daní, menší vedlejší platové výdaje, vyšší příjmy do státní kasy a důkladnou reformu zdravotnictví. "Spousta voličů křesťanské demokracie je zklamána politickým kurzem. Mají pocit, že CDU už není tou stranou, kterou volili. Znejisťujeme své voliče, kteří svou stranu zkrátka nepoznávají," varoval braniborský ministr vnitra Jörg Schönbohm.

Zbavme se lži, vyzývá místopředseda

S kritikou práce CDU ve velké koalici přispěchal také místopředseda strany a premiér Severního Porýní-Vestfálska Jürgen Rüttgers. "Musíme se shodnout na prioritách, aby volič věděl, za čím vlastně stojíme," zdůraznil v rozhovoru pro list Handelsblatt. Podle něj je důležité, aby se strana zbavila "ústřední životní lži", přesvědčení, že snižování daní povede k větším investicím, a tím i tvorbě pracovních míst. CDU by měla být především sociálnější stranou.

Kancléřka Merkelová však trvá na tom, že její strana postupuje pomalými, přesto reformními kroky, tedy přesně tak, jak před volbami slíbila. Za všechny zklamané voliče jí asi nejlépe odpověděla čtenářka týdeníku Der Spiegel, kde nedávno pod titulkem Vím, kam chci vyšel rozhovor s Merkelovou. "Paní kancléřku bych na její cestě ráda doprovodila, ale ostatním jaksi zapomněla sdělit, kamže vlastně kráčí," napsala jízlivě.

Reklama

Související články

Angela Merkelová se stane německou kancléřkou

Do křesla německého kancléře usedne předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová (51). Potvrdila to v pondělí po jednání špiček...

Výběr článků

Načítám