Hlavní obsah

SIS prý odposlouchávala centrály politických stran

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská informační služba (SIS) údajně odposlouchávala centrály politických stran. Nový šéf tajné služby Jozef Magala o tom měl podle deníku Hospodárske noviny informovat členy parlamentního výboru na kontrolu SIS.

Článek

"Mluvil o tom všeobecně s tím, že po svém nástupu do funkce přijal opatření na zastavení odposlouchávání," uvedl nejmenovaný poslanec slovenského parlamentu. Magala neupřesnil, kdy a kde byla odposlouchávací zařízení instalována a nemluvil ani o způsobu a důvodech odposlouchávání. Jeho předchůdce Ladislav Pittner na otázku novinářů, zda o odposlouchávání věděl, reagoval: "Dovolte, abych se zasmál".

Mečiar proti Magalovi

 Ministr vnitra Robert Kaliňák se chce tento týden setkat s ředitelem tajné služby a celou záležitost probrat. Předseda vládní Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar se však v této věci už obrátil na generální prokuraturu, aby začala konat ve věci porušení zákona. "Pokud zákon nebyl porušen, měla by prokuratura konat vůči tomu, kdo tuto informaci rozšířil. A tím je současný šéf tajné služby," uvedl Mečiar. Předseda HZDS se v pátek nezúčastnil hlasování o vyslovení důvěry nové vládě premiéra Roberta Fica a okamžitě se objevila zpráva, že tím dal najevo svůj nesouhlas s jmenováním Magaly do čela SIS.

Slotu prý informace "nepřekvapila"

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota prohlásil, že ho informace o odposlouchávání politických stran vůbec nepřekvapila. "Já to říkal několik let a všichni se tomu smáli," dodal. Poslanec opoziční Strany maďarské koalice László Köteles přiznal, že vedení strany v minulosti několikrát jednalo v tajné místnosti, která je zabezpečena proti odposlouchávání. "Počítali jsme s možností odposlouchávání a když jsme jednali o citlivějších tématech, dávali jsme si pozor," konstatoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico vyměnil šéfa slovenské tajné služby

Slovenská vláda na svém středečním zasedání odvolala Ladislava Pittnera z funkce ředitele Slovenské informační služby (SIS) a na jeho místo navrhla jmenovat...

Opozice ostře kritizovala program Ficovy vlády

Slovenská opozice považuje program vlády premiéra Roberta Fica za zpátečnický a přijatelný především pro mafii. Bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic...

Vláda Roberta Fica dostala důvěru

Slovenský parlament v pátek vyslovil důvěru vládě premiéra Roberta Fica. Pro programové prohlášení vlády hlasovalo 80 poslanců, 55 bylo proti. Hlasování bylo...

Výběr článků

Načítám