Hlavní obsah

Země EU odmítly cla na dovoz obuvi z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Vlády zemí Evropské unie odmítly návrhy Evropské komise na zavedení antidumpingových cel na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu. Mluvčí komise v pátek po čtvrtečních hlasováních národních expertů sdělil, že země EU jsou v této otázce rozděleny a že bude těžké získat většinu pro ochranářská opatření, která zvýší maloobchodní ceny spotřebního zboží.

Článek

Komise v dubnu zavedla provizorní cla na levnou obuv z Číny a Vietnamu, těm však skončí platnost 7. října. Ve čtvrtek 14 z 25 zemí odmítlo plán uvalit až na pět let desetiprocentní clo na dovoz kožené obuvi z Vietnamu a sazbu 16,5 procenta na kožené boty z Číny. Mezi nimi byla i ČR.

Předtím však jiná skupina zemí zablokovala plán Bruselu pustit na trh před uplatněním dodatečných cel až 145 milionů párů bot z Číny a 95 milionů párů z Vietnamu.

"Poradní výbor pro antidumping nepodpořil dva rozdílné přístupy, které komise předložila ve věci řešení škod v souvislosti s dumpingem vybraných kožených bot z Číny a Vietnamu," řekl podle agentury Reuters mluvčí EK Peter Power.

Nesouhlasila ani ČR

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa řekl, že zástupci ČR nepodpořili návrh na zavedení antidumpingových cel na obuv dováženou z Číny a Vietnamu. Podle Tlapy by totiž tato cla poškodila pouze dovozce, kteří řádně deklarují celní hodnoty obuvi. Cla by navíc bylo snadné obejít například přesunem výroby a dovozů do zemí, na které by se antidumpingové clo nevztahovalo.

"Jedním z řešení je zajištění řádné celní deklarace dovozních cen obuvi," uvedl Tlapa, podle kterého by evropští výrobci obuvi měli zároveň zvyšovat svoji produktivitu a investovat do inovací obuvnických výrobků, aby posílili svoji konkurenceschopnost.

Do Česka bylo loni dovezeno celkem 73,5 miliónu párů bot za 8,2 miliardy korun. Průměrná cena jednoho páru byla 112 korun. Téměř 59 miliónů párů loni dovezených bot pocházelo z čínské produkce, pár vyšel v průměru na necelých 50 korun. Tuzemští obuvníci sice tvrdí, že tak nízkým cenám nemohou konkurovat, souhlasí však s Tlapou, že antidumpingová cla situaci nevyřeší. Také podle obuvníků by byla lepším řešením například důkladnější kontrola dovozců bot.

Reklama

Výběr článků

Načítám