Hlavní obsah

Juščenko pověřil svého rivala z oranžové revoluce sestavením vlády

KYJEV

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko v noci na čtvrtek po dlouhém jednání rozhodl, že sestavením vlády pověří Viktora Janukovyče - svého hlavního politického protivníka, proti němuž stál v tzv. oranžové revoluci předloni v zimě.

Článek

Janukovyčova Strana regionů však před čtyřmi měsíci vyhrála volby a v politických tahanicích trvajících několik měsíců hledala spojence do vlády. Nakonec se spojí s komunisty a socialisty.

Juščenko hrozil, že pokud se politici nedohodnou do středy, vyhlásí nové volby. Do noci s Janukovyčem jednal. Že ho pověří sestavením vlády, slíbil poté, co se Janukovyč podepsal prohlášení, že jeho vláda bude i nadále usilovat o přibližování Ukrajiny k Evropské Unii. "V prohlášení se zavázal, že zachová nynější politický kurz s orientací na západní země," řekl Juščenko.

Juščenko zvítězil v prezidentských volbách v roce 2004 poté, co ukrajinský nejvyšší soud prohlásil ohlášené vítězství jeho protivníka Janukovyče za neplatné. Janukovyč chtěl zemi orientovat na Rusko, Juščenko usiluje o směřování k Západu.

Reklama

Výběr článků

Načítám