Hlavní obsah

V Unii Turky a Albánce spíš odmítají

Právo, Iveta Kramešová

Veřejnost evropské pětadvacítky nevítá vstup Turecka a Albánie do Unie. Proti přičlenění Ankary je 48 procent dotázaných, pro jen 39 procent. V případě Albánie převažují odpůrci jejího budoucího členství v poměru 44 procent ku 41 procentům. Vyplývá to průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který byl zveřejněn v pátek.

Článek

V Česku je opozice vůči vstupu těchto dvou zemí ještě vyšší, než je průměr EU. Turky by v Unii nerado vidělo 61 procent Čechů, Albánce ještě o procento více.

Evropané ale naopak podporují členství Chorvatska.  Pokud splní všechny přístupové podmínky, členství by uvítalo 56 procent občanů Unie, v ČR dokonce 80 procent.

Občané EU spíše podporují i budoucí vstup Bosny a Hercegoviny (48 procent pro a 37 procent proti) a Makedonie (49 ku 36 procentům). Vstup ještě nerozděleného Srbska a Černé Hory podpořilo 47 procent respondentů, proti se vyslovilo 39 procent.

Evropská unie patrně příští rok přijme Rumunsko a Bulharsko. Přístupová jednání otevřela s Chorvatskem a Tureckem, kandidátem na jednání je Makedonie. Albánie, Srbsko a Černá Hora a Bosna a Hercegovina dostaly vágnější příslib "evropské perspektivy". O členství v EU usiluje také Ukrajina, časem se mohou přihlásit Moldavsko, Bělorusko, Gruzie a další země. Podle prognózy německé společnosti TNS Infratest by Unie do roku 2020 mohla čítat 32 členů.

Výsledky včera zveřejněného Eurobarometru nicméně prokázaly, že v Unii podpora dalšího rozšiřování klesá. Zatímco loni na podzim poměr mezi stoupenci a odpůrci rozšíření činil 49 ku 39 procentům, nyní se rozdíl ztenčil na 45 ku 42 procentům.

Podle expertů pokles zavinil fakt,  že Unie ještě nestrávila své poslední rozšíření o desítku nových států, mezi nimiž bylo i Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám