Hlavní obsah

Polský prezident chce v EU diskusi o obnově trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský prezident Lech Kaczyňski chce, aby Evropská unie začala jednat o opětovném zavedení trestu smrti. Uvedl to v pátek ve vysílání Polského rozhlasu.

Článek

"Je třeba, aby se o tom v Evropě diskutovalo. Myslím si, že Evropa časem změní svůj názor na tuto problematiku. Evropská civilizace má cesty, které nás vedou k budoucnosti, ale také slepé uličky. A toto je jedna z nich," poznamenal prezident Kaczyňski a dodal. "Vždy jsem byl, jsem a budu zastáncem trestu smrti. Myslím si, že stát jeho zrušením neuvěřitelně zvýhodňuje zločince nad obětí."

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), kterou vede jeho bratr-dvojče Jaroslaw Kaczyňski, zavedení trestu smrti slibovala už před loňskými volbami. S návrhem příslušného zákona ale v parlamentu neuspěla.

Návrh na zavedení trestu smrti za sexuálně motivované vraždy dětí chce v srpnu předložit v polském parlamentu i menší vládní strana, nacionalistická Liga polských rodin (LPR). Pro trest smrti je také většina veřejnosti, podle průzkumů tři čtvrtiny občanů, avšak Polsko podobně jako Česká republika, přijalo šestý protokol Evropské konvence lidských práv, který absolutní trest zakazuje. EU trest smrti odmítá.

Anketa

Souhlasili byste s opětovným zavedením trestu smrti za nejvážnější delikty?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5557 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám