Hlavní obsah

EK nechá Česku nižší daň na opravy domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise v úterý navrhla umožnit 17 členským zemím, včetně ČR, výjimky na sníženou daň z přidané hodnoty u služeb náročných na lidskou práci. V případě ČR tak budou do konce roku 2010 ve snížené pětiprocentní sazbě opravy bytů, čištění oken, úklid domácností a domácí pečovatelské služby.

Článek

Návrh vychází z únorové dohody ministrů financí EU, podle níž mohou mít státy do konce roku 2010 sníženou DPH ve dvou kategoriích služeb náročných na lidskou práci, ve výjimečných případech ve třech.

ČR nakonec prosadila tři oblasti výjimek, které dnes také potvrdila EK. První jsou renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů vyjma materiálů, které tvoří podstatnou část hodnoty poskytnuté služby. Druhou je čištění oken a úklid v domácnostech a třetí domácí pečovatelské služby. V tomto případě jde například o pomoc v domácnosti a péče o děti, staré, nemocné nebo postižené osoby.

Na všechny tyto služby by se měla nadále vztahovat sazba DPH pět procent. Naopak služby kadeřníků a opraven zůstanou zdaněny 19 procenty. Do této sazby přešly společně s ostatními službami v roce 2004, kdy ČR vstoupila do EU.

Nyní musí návrh komise schválit v Radě EU členské státy. Podle diplomatů by to ale nemělo narazit na žádné potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám