Hlavní obsah

Vstupu unijních nováčků do Schengenu hrozí odklad

Právo, Iveta Kramešová

Češi a další unijní nováčci si patrně ještě počkají, než budou cestovat po EU bez pasových kontrol na hranicích. Technické potíže totiž údajně zpozdí jejich vstup do takzvaného schengenského prostoru, který se pro ně měl otevřít v říjnu 2007.

Článek

Podle informací Práva je ve skluzu vytváření nového systému centrální databáze, současný systém není schopen přijmout data z nových zemí. "Problémy jsou v centrálním ústředí ve Štrasburku," řekl Právu dobře informovaný zdroj. "Stále je ve vzduchu možnost, že se to stihne, ale každým dnem se to zpožďuje," dodal. Největší svízel je se zprovozněním "superpočítače", který by měl sbírat všechny informace o překročení vnějších hranic Unie.

Zpožďování zaregistrovali i v Polsku, kde list Rzeczpospolita s odvoláním na ředitele informačních projektů Paula Franka napsal, že "superpočítač SIS-2, spojující všechny terminály na hranicích Unie, nezačne fungovat ve stanoveném termínu". Frank neřekl, zda skluz bude jen půlroční, nebo víceletý.

Informační databáze nyní obsahuje asi 13 miliónů údajů, například o osobách se zakázaným vstupem, o hledaných osobách či o ukradených autech a dalších předmětech. Nová databáze má obsahovat i biometrická data. Odložení vstupu do schengenského systému navíc snižuje šance na rychlé zrušení víz do USA. Schengen je totiž pro Washington určitou zárukou, že na území EU neproniknou teroristé zvenčí.

Schengenskou smlouvu o volném pohybu osob podepsaly Francie, Německo a země Beneluxu v roce 1985 a platit začala o deset let později. Nyní je v systému 13 zemí původní patnáctky bez Británie a Irska. Součástí Schengenu jsou i státy mimo EU, a to Norsko a Island.

Reklama

Výběr článků

Načítám