Hlavní obsah

Češi mohou bez omezení pracovat v Itálii

BRUSEL

V další zemi EU mohou Češi snadněji nalézt práci. Itálie otevřela v pátek svůj trh práce občanům z nových členských zemí Evropské unie, včetně České republiky. Oznámila to v Bruselu Evropská komise. Krok Itálie uvítali předseda komise José Barroso i komisař Vladimír Špidla.

Článek

"Otevření trhu práce občanům všech zemí EU prospěje italské ekonomice i celé zemi," uvedl Špidla.

Od 1. července 2006 uvolnilo částečně svůj pracovní trh pro občany České republiky a dalších nových členských zemí EU také Dánsko. [celá zpráva]

Německo a Rakousko mají pracovní trhy pro Čechy zavřené

Češi mohou neomezeně pracovat v Irsku, Švédsku, Velké Británii, Finsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku, Itálii a na Islandu. Zjednodušená pravidla pro získávání pracovních povolení jsou pro Čechy v Dánsku.

V některých zemích je pro české občany uvolněn přístup do sektorů, kde státy mají nedostatek svých domácích pracovních sil. Jedná se o Belgii, Francii, Lucembursko a Nizozemsko. V Německu a Rakousku se otevření pracovního trhu pro uchazeče z nových členských zemí EU zatím nechystá.

Češi ve Velké Británii hledají záchranu na velvyslanectví

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ale upozorňuje, že se množí případy Čechů, kteří vyjíždí za prací do Velké Británie a nemají dostatek prostředků na pobyt, popřípadě návrat do ČR, či nemají zajištěnou práci.

Na velvyslanectví ČR v Londýně se podle informací MZV opět množí případy českých občanů, kteří cestují za prací do Velké Británie a následně neuspějí. Mnozí z nich se obracejí s žádostí o pomoc na zastupitelské úřady ČR, které ale nemají možnost zajišťovat bezplatnou přepravu zpět do ČR, nouzové ubytování či poskytnutí peněžní půjčky.

MZV tvrdí, že občané se vydávají do Velké Británie za prací často na základě inzerátů, které neodpovídají podmínkám a skutečnostem na pracovním trhu v těchto zemích. MZV doporučuje si zajistit zaměstnání ve Velké Británii ještě před cestou.

Reklama

Související témata:

Související články

Dánsko umožní Čechům snadněji získat práci

Češi můžou snadněji pracovat v další zemi EU. Dánsko od 1. července 2006 uvolnilo částečně svůj pracovní trh pro občany České republiky a dalších nových...

Výběr článků

Načítám