Hlavní obsah

Začal summit nejvyspělejších zemí světa a Ruska

PETROHRAD

Neformální večeří státníků začal v Petrohradě summit sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska (G8). Počátek vrcholné schůzky se nesl ve znamení silného znepokojení nad eskalací násilí na Blízkém východě. Hlavním tématem summitu, jenž potrvá do pondělí, je zabezpečení světového zásobování energiemi.

Článek

Vážnost konfliktu mezi Izraelem, Palestinou a Libanonem zdůrazňovali nejen ruští hostitelé. "Musíme se tím naléhavě zabývat," uvedl cestou na summit britský premiér Tony Blair. Podle bezpečnostního poradce Bílého domu Stephena Hadleye je třeba zabránit rozšíření násilností. Francouzský prezident Jacques Chirac očekává na summitu "mobilizaci všech".

Rozdílné názory na izraelský útok

Zatím ale není jasné, jaké stanovisko státníci zaujmou. Summit se nicméně přeměnil v jakousi "krizovou schůzku". Vzhledem k tom, že Spojené státy podporují Izrael, jehož vojenské akce v Libanonu považují ostatní země za "nepřiměřené", nedá se patrně čekat žádný energický krok.

Oficiální jednání státníků se budou konat v neděli. V pondělí budou přizvány i třetí země, hovořit se bude především o ekonomických otázkách.

Bush a Putin v přátelském rozhovoru

Před oficiálním zahájením summitu se v sobotu sešel ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Georgem Bushem. Dohodli se na společném boji proti jadernému terorismu. Na společné tiskové konferenci ale dali najevo, že kontroverzní témata, jako je otázka lidských práv v Rusku, diskutovali soukromě a nebudou o nich hovořit na veřejnosti. Putin pouze žertoval, že v Rusku nechce demokracii "jako v Iráku".

Bush rovněž poblahopřál italskému premiérovi Romanu Prodimu k vítězství Itálie na nedávném mistrovství světa ve fotbale. Když se Prodi chystal ke zdvořilé odpovědi "jsem spokojen....", Bush ho přerušil: "To bych řekl, že jste spokojen. Byli jsme rádi za Italy, když slavili své ohromné vítězství," dodal Bush.

Velké protesty v Petrohradě

Počátek summitu doprovázely protesty antiglobalistů. Policejní jednotky zadržely několik desítek aktivistů. Schůzku provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám