Hlavní obsah

Podezřelí z genocidy stojí v Haagu před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

V nizozemském Haagu v pátek u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) začal soud s bývalými bosenskosrbskými armádními důstojníky obviněnými z masakru v bosenské Srebrenici. Před 11 lety při něm přišlo o život zhruba 8000 bosenských muslimů.

Článek

První den soudního procesu bude věnován spíše procedurálním záležitostem. Účastní se ho i hlavní žalobkyně ICTY Carla del Ponteová. Právě ona má na obvinění Vinka Pandureviče, Ljubiši Beara, Vujadina Popoviče, Draga Nikoliče, Radivoje Miletiče, Milana Gvera a Ljubomira Borovčanina velký podíl. Ze sedmi podezřelých čelí pět obvinění z genocidy. Všichni však svou vinu popírají. Hrozí jim doživotní vězení.

Hlavní údajný viník masakru však před soudem nestojí. Bývalý bosenskosrbský generál Ratko Mladić je stále na útěku, přestože mezinárodní společenství vyvíjí velký tlak na jeho dopadení. [celá zpráva]

První den se neobešel se bez vzrušení v sále. Čtyřčlenný soudní senát totiž po námitkách ze strany obhájců zhruba po minutě ukončil zahajovací projev Del Ponteové a nařídil jí, aby si ho nechala až na formální zahájení soudu, které se má uskutečnit 21. srpna.

Hlavní žalobkyně si ale výtku nenechala líbit a se soudci a obhájci si vyměnila několik rozhořčených poznámek. Del Ponteová svůj projev začala vzpomínkou na slavnost, která se před nedávnem uskutečnila v Srebrenici. [celá zpráva] Jeden z obhájců jí ale okamžitě obvinil, že do procesu vnáší emoce. "Žádné emoce. Absolutně žádné emoce. Fakta, můj drahý obhájce, fakta," odvětila žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám