Hlavní obsah

ČR má možnost čerpat z EU třikrát více prostředků

ŠTRASBURK/BRUSEL

Česká republika je zase o krok blíže k většímu přísunu peněz z Evropské unie. Evropský parlament v úterý schválil pravidla, kterými se v příštích sedmi letech bude řídit čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Tyto fondy jsou určené chudším zemím a krajům, včetně České republiky. Proti současnosti se prostředky pro nováčky mají zhruba ztrojnásobit.

Článek

Z fondů EU budou moci chudší státy EU čerpat prostředky ve výši téměř 308 miliard eur (8,8 biliónu korun) pro léta 2007 až 2013, což po zemědělství představuje největší díl unijního rozpočtu, téměř 36 procent.

Pro čerpání jsou lepší pravidla

Na Českou republiku by z fondů mělo připadnout 23,6 miliardy eur, tedy asi 675 miliard korun, na Slovensko přibližně 11,5 miliardy eur. Reálná výše však bude záviset na prosazení konkrétních projektů. Česko má nyní kupříkladu problém do konce roku vyčerpat všechny prostředky za rok 2004. [celá zpráva]

Nová pravidla by však využití fondů měla nováčkům usnadnit, kupříkladu podíl EU na spolufinancování projektů stoupne ze 75 na 85 procent. Oproti původnímu návrhu Evropské komise obsahují předpisy zejména odklad aplikace pravidla, že peníze vyčleněné na jednotlivé projekty se musejí spotřebovat do tří let, do roku 2010 na to budou čtyři roky. Povedlo se také prosadit požadavek, aby se do nákladů započítávala i daň z přidané hodnoty, pokud příjemci peněz mají nárok na odpočet daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám