Hlavní obsah

Helsinky převzaly od Vídně unijní žezlo

– HELSINKI
Právo, Iveta Kramešová

Úderem páteční půlnoci předalo Rakousko půlroční předsednictví v Evropské unii Finsku. Stejně jako v lednu Rakušané, ani Finové nyní nemohou nad tímto úkolem jásat: atmosféra v pětadvacítce zůstává po loňském krachu euroústavy a rozpočtových tahanicích napjatá. Vídeň nemocnou Unii neuzdravila, podle očekávání nepřišla s žádnou převratnou vizí.

Článek

"Rakouské předsednictví nebylo moc úspěšné, dokonce ani jednání v pracovních skupinách nefungovalo dobře. S Brity, kteří předsedali Unii šest měsíců předtím, se to nedá srovnávat," řekl Právu svůj pohled diplomatický zdroj.

Nutno ale dodat, že pětadvacítka to Rakušanům v ničem neulehčila. Politici nejenže odsunuli řešení euroústavy na další léta, ale zpochybnili i rozšiřování Unie, do kterého se vládám pod tlakem veřejného mínění nechce. Pokud přitom nepanuje shoda mezi členy, předsednická země sama nemůže věcmi razantně hýbat kupředu.

Ačkoli se Helsinky již nechaly slyšet, že chtějí udržet jednání o ústavě při životě a finský parlament ji pravděpodobně v září ratifikuje, zázraky nyní nikdo - tedy ani Finové - nečeká.

Evropští politici vyslali na červnovém summitu jasný signál, že nový dokument spatří světlo světa nejdříve v roce 2008. Starosti tak padnou hlavně na česká bedra, neboť Praha převezme unijní žezlo v lednu 2009. Češi tak již nyní musí počítat s tím, že by v době jejich šéfování mohla Unie přijímat klíčová rozhodnutí.

Po Mozartovi půlroční rutina

Na Finy podle expertů čeká poměrně standardních šest měsíc rutinního řízení Unie. Potíže lze čekat v pokračování vstupního jednání s Tureckem, pokud Ankara do podzimu neratifikuje protokol o rozšíření celní unie s EU na nové členy včetně Kypru, což je nepravděpodobné. Zmrazení rozhovorů vypadá při takovém scénáři jako jediné východisko, i když v zákulisí se zvažují varianty včetně té, jak s řeckou pomocí přimět Kypr, aby také učinil některé ústupky.

V souvislosti s rozšířením navrhnou Finové členům v závislosti na posudcích EK, aby souhlasili se vstupem Bulharska a Rumunska od 1. ledna příštího roku, nebo - což je málo pravděpodobné - aby ho o rok odložili.

I když tedy Rakušané Unii trn ze zanícené paty nevytáhli, přesto se na ně nezapomene: jejich předsednictví aspoň přizdobily oslavy dvousetletého výročí Wolfganga Amadea Mozarta. Podobnou příležitost Finové nemají. Na bruselském náměstí Grand Place se dnes, v první den předsednictví, rozezní finský heavymetal, jenž nedávno vyhrál soutěž Eurovize. Zda to pomůže v rozhánění nynější evropské melancholie, jisté není. Génius Mozart to ale nedokázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám